Az FT szerint Gyurcsány szava kevés

MTI
2006.04.25. 10:48
Sok megfigyelőre valószínűleg nem tesznek nagy hatást a hétfőn bejelentett magyar reformígéretek, miután az elmúlt öt évben azt látták, hogy az ország túllépett minden deficit-előrejelzést - vélte egyebek között a Financial Times című brit napilap kedden megjelent cikkében. A kontinentális kiadásban napvilágot látott elemzés kiemelte, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a rendszerváltás utáni legintenzívebb reformidőszakot helyezte kilátásba, beleértve a magas államháztartási hiány csökkentését is. Hozzátette, bár a kormányfő nem részletezte terveit, utalt arra, hogy egyebek között a túlméretezett, nagyobb költséggel gyengébb szolgáltatásokat nyújtó állami intézményekre vonatkozó ambiciózus változásokat próbálnak kidolgozni. A magas hiány és a hűvösödő befektetési klíma következtében az újraválasztott miniszterelnökre jelentős nyomás nehezedik, hogy haladjon a reformok útján - vélte az üzleti napilap, a brüsszeli uniós alkalmazottak kedvenc olvasmánya.

Emlékeztetett arra, hogy a Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő, amely tavaly decemberben rontotta a szuverén magyar devizaadósi osztályzatot, hétfőn kiadott elemzésében azt írta: a magyar kormánynak vissza kell vennie a kampány során elhangzott ígéreteiből, és "nagyszabású, nehéz reformprogramot" kell elindítania a kiadások csökkentése és az ikerdeficit megfékezése végett. Utalt 16 magyar gazdálkodó szervezet kiáltványára is, amely egyebek között felelősebb és hosszabb távon tartható gazdaságpolitikára szólított.

Idézte a Financial Times a Deutsche Bank egyik szakértőjét, Gillian Edgeworth-t, aki szerint egyik napról a másikra senki nem várja, hogy a kormány azonnali és széles körű konszolidációs folyamatot indít. Az elemző ugyanakkor aggódik amiatt, hogy a következő hónapokban benyújtandó csomag nem lesz elegendő a leértékelés elkerüléséhez.