Gázhálózatot finanszíroz Romániában az OTP

MTI
2006.04.27. 10:50
Az OTP bankcsoport finanszírozásában valósul meg a romániai Hargita megyei gázhálózat kiépítése és üzemeltetése, a 25 millió eurós beruházáshoz összesen 15,8 millió eurós, több elemből álló hitelkeretet biztosít az OTP csoport.

A közlemény szerint az erre vonatkozó szerződést az OTP bankcsoport képviseletében Wolf László vezérigazgató-helyettes és Németh Miklós projektfinanszírozási és akvizíciós igazgató, a beruházó S.C. Hargita Gaz S.A. részéről Nagy Gábor, az igazgatóság elnöke és Kele József igazgatósági tag írta alá csütörtökön Romániában.

A megállapodás értelmében 12,5 millió euró összegű hosszúlejáratú beruházási hitelkeret, továbbá 1,8 millió euró összegű forgóeszköz hitelkeret, valamint 1,5 millió eurós rulírozó, áfa-finanszírozási hitelkeret áll a székelyudvarhelyi székhelyű S.C. Hargita Gaz S.A. rendelkezésére.

A finanszírozás révén a Hargita Gaz a fejlesztés ütemterve szerint elsőként az alcsíki - a Kárpátok nyugati oldalán elhelyezkedő - településeken, valamint az Udvarhelyi Medencében építi ki a gázszolgáltató rendszert, illetve veszi át a szolgáltatást a gázzal már ellátott településeken. Ezt követően a felcsíki - azaz a Kárpátok keleti felén elhelyezkedő települések - és a Gyergyói Medence települései kerülnek sorra, majd végül Maroshévíz és a még fennmaradó községek elosztóhálózatának kiépítése történik meg. A projekt fővállalkozója az Olajterv Rt.

A hitelszerződés értelmében a hosszúlejáratú beruházási hitelt az OTP Bank, a forgóeszköz-, valamint az ÁFA finanszírozási hitelkeretet az OTP Bank romániai leányvállalata, az OTP Bank Romania nyújtja.