A beszerzés javíthat a Mol hatékonyságán

MTI
2006.04.27. 14:55
A Mol a 2010-re elérni tervezett éves szinten 285 millió dolláros hatékonyságjavulást 60 százalékban a beszerzések költségeinek csökkentésével, 40 százalékban pedig ugyanazon az eszközállományon alapuló többletbevétel elérésével kívánja megvalósítani.

Mosonyi György, a társaság vezérigazgatója szerdán a közgyűlést követő sajtótájékoztatón elmondta: az hatékonyságjavítással kapcsolatos intézkedések részét képezi 3-4 telephely bezárása, a finomítói technológiák optimalizálása.

Az eseményen kérdésekre válaszolva elhangzott: a Mol továbbra is érdeklődik a bosnyák Energopetrol iránt, s most az illetékes kormány azt kérte tőle, hogy ajánlatát május végig tartsa fenn.

Ezzel összefüggésben Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató kifejtette: az eladással kapcsolatos döntést már többször elhalasztották, ezért nem tudni, mi történik a jövőben.

A Mol külföldi kúthálózatával összefüggésben elhangzott: Romániában tavaly 250 ezer tonna üzemanyagot adtak el, s az idén a mennyiséget tovább kívánják növelni. Tervezik azt is, hogy éves szinten 5-6 kutat építenek Romániában, mint ahogyan az új autópályák mellett Magyarországon is létesítenek új töltőállomásokat.

A Mol üzemanyag-eladási hálózati pozíciói tavaly Magyarországon a hipermarketek benzinkútjainak a terjedése miatt, hasonlóan más márkázott kút-tulajdonosokhoz, kissé romlottak. A társaság ezt azonban időlegesnek tekinti, s a 40 százalék körüli arányát tovább szeretné javítani.

Az eseményen a Mol vezetői közölték azt is, hogy Oroszországban további befektetési lehetőségeket keresnek a kutatás-kitermelés területén, s az Udmurtnyeft privatizációja is érdekli a társaságot.