Az ÉVOSZ az építésügy javítását kéri a koalíciótól

MTI
2006.04.27. 15:19
A koalíció győztes pártjainak ír levelet az ÉVOSZ, hogy kérje az építésügy helyzetének javítását - mondta a szakmai szervezet csütörtöki közgyűlésén Tolnay Tibor elnök.

Az ágazat a múlt évben 2048 milliárd forint építési-szerelési munkát végzett. Az átlagos 16,6 százalékos növekedés mögött az út- és autópálya építés 21,4 százalékos növekedése azt mutatja, hogy ez utóbbi alágazat "húzta" tavaly az építőipart. Az építőiparban tevékenykedő 132 ezer alkalmazott 3 százalékkal több, mint egy évvel korábban, míg a 106 ezer forintos átlagkereset 6,5 százalékos növekedést jelentett.

Ez utóbbit kevésnek tartotta beszámolójában Tolnay Tibor elnök, mivel ennyi pénzért nem adják a szülők építési szakmunkásnak a gyereküket. Márpedig az építőipar egyik nagy gondja a szakmunkásképzés, ami szorosan összefügg az épületek minőségével. A cégek milliárdokat fizetnek be szakképzésre a központi költségvetésbe, mert nem tudják maguk elkölteni, holott nagy szükségük lenne szakmunkásokra.

Az elnök legfontosabb problémának a körbetartozást nevezte. Amit az állam "kitalált", az nem célravezető, mivel faktorálással nem lehet megállítani a körbetartozást. A faktorálás csak elismert követelésnél járható, márpedig a megrendelők nem ismerik el tartozásaikat. A PTK-ban szereplő feltétel nélkül lehívható bankgranciát pedig meg kellene szüntetni, mivel ez is gerjeszti a körbetartozást. Ezért a szakszövetség az új kormány elé tárja saját javaslatait.

A közbeszerzési törvény módosítását is javasolni fogja az ÉVOSZ - mondta Tolnay Tibor. A ma hatályos jogszabályt ugyanis az uniós direktíva előtt fogadta el a parlament. Amit viszont a mai törvény alapján is el lehetne érni, az a hazai vállalkozók előnyben részesítése. Természetesen nem deklaráltan, hanem ténylegesen, úgy ahogy azt valamennyi régi uniós tagállam is teszi.

Az ágazati kollektív szerződés azért jó, mivel elindítja a bérek emelését, ami segíti az utánpótlást, a szakmunkásképzést is. A közgyűlésen elhangzott például, hogy a 8 általánost végzett árnyékoló szerkezeti szerelő (ez csak nemrégiben lett szakma) 150-180 ezer nettó bért kereshet havonta.

Az építésügy kormányzati helyzetét is kiemelt problémaként kezeli az ÉVOSZ, amely szerint a tárca nélküli miniszter alá besorolt Országos Lakás és Építésügyi Hivatal alkalmasabb az ágazat államigazgatási képviseletére, mint a korábbi szétszabdalt és alacsonyabb színtű megoldás.

A külföldön - legtöbben Németországban - tevékenykedő építő vállalatok nyakába újabb tehet került, most az APEH részéről - mondta Koji László a Németországi Vállalkozó Tagozat nevében. Mintegy 250 céget érint az az ellenőrzés sorozat, amely ennyi vállalkozás ellehetetlenítésével járhat - tette hozzá.

Magyarázata szerint ez év elejéig, csak a Magyarországon és forintban fizetett munkabér után kellett adót és járulékot fizetni, amit külföldön és devizában kaptak a munkavállalók, az után a kinti szabályok szerint fizették a közterheket. Az APEH az év eleje óta a deviza ellátmány, a napidíj után is követeli a járulékot négy évre visszamenőleg, ami az e csoportba tartozó kis és közepes nagyságú cégeknél 300-500 millió forintot jelent.