S&P: rekord számú kibocsátót fenyeget leminősítés

MTI
2006.04.28. 16:34
Rekord számú kereskedelmi és szuverén adósság-kibocsátót fenyeget leminősítés a Standard & Poor's pénteken Londonban kiadott havi felmérése szerint; a negatív kilátású adósok listáján szerepel Magyarország is. Leminősítést valószínűsítő negatív figyelőlistára vette pénteken a Mol Rt.-t a Standard & Poor's a magyar olajcég oroszországi terjeszkedési terveire hivatkozva. A világ legnagyobb hitelminősítőjének londoni közleménye szerint a lépést az a terv indokolja, hogy a nála alacsony befektetői "BBB mínusz" osztályzattal szereplő Mol ajánlatot nyújt be az orosz OAO Udmurtneft olajtermelő vállalatra.

A világ legnagyobb hitelminősítőjének 24 oldalas globális összefoglalója szerint - az április közepi állapot alapján - a cég listáján 663 adósság-kibocsátó szerepelt negatív kilátással, vagy állt negatív kihatású megfigyelés alatt a március közepi 659 helyett. A leminősítéstől fenyegetett adósok 85 százaléka amerikai és európai; az egyes szektorok között messze a legsebezhetőbb a távközlés, az autóipar és a média. A Standard & Poor's listáján besorolással szereplő távközlési cégek csaknem 35 százalékára, a járműgyártók több mint 30 százalékára, a médiaszektor adóskockázati osztályzattal ellátott vállalatainak 28 százalékára érvényes negatív kilátás vagy negatív figyelőlista.

A legkevésbé érintettek között vannak a szuverén adósság-kibocsátók, 3 százalékos aránnyal. Ez éppen három, negatív kilátással besorolt országot jelent: Magyarországot (A mínusz), Olaszországot (AA mínusz) és Barbadost (BBB plusz). A Standard & Poor's januárban rontotta leminősítést valószínűsítő negatívra az addigi stabilról a magyar adóskockázati osztályzat kilátását. A cég ezt az általa 10 százalék felettire várt idei központi hiánnyal és a szerinte 2014 előtt valószínűtlen eurócsatlakozással indokolta. A cég Olaszországot már 2004-ben le is minősítette, szintén költségvetési aggályokra hivatkozva. Az euró megjelenése óta ez volt az első eset arra, hogy a valutaunió jelenlegi tagállamainak egyikét valamely vezető nemzetközi hitelminősítő visszaminősítette.