Új légitársaság Ferihegyen

Napi Online
2006.05.02. 15:22
Május 1-jén indította el Budapest-Helsinki járatát a Blue1 légitársaság. A járat hetente háromszor teszi meg a mintegy két és félórányi utat. A finn légitársasággal már 48 menetrendszerinti légitársaság közlekedik a budapesti repülőtérről - áll a Budapest Airport Rt. közleményében. A SAS csoporthoz tartozó finn légitársaság gépei korábban nem szálltak le a magyar fővárosban.

Az új járattal igen erős verseny alakul ki a magyar és a finn fővárost összekötő vonalon, hiszen immár négy légitársaság - a Malév, a Finnair, a Sterling és a Blue1 -, repül már hetente 30-szor Ferihegyről Helsinki-Vantaa repterére. Finnország és Magyarország között repülővel a ferihegyi utasforgalom 2,1 százaléka, mintegy 175 ezer fő utazott, ez 10 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Jelentősen erősödött a magyar főváros és a többi északi országok közötti kapcsolat is: 2005-ben több mint 622 ezren utaztak a hat északi célállomás és Budapest között, ami 68 százalékkal nagyobb, mint az azt megelőző évben. A dán, finn, norvég és svéd utasforgalom a ferihegyi repülőtér összforgalmának mintegy 7,7 százalékát tette ki. Ezekbe az országokba nyolc légitársaság repül: Malév, SAS, Finnair, Sterling, Blue1, Norwegian Air, SkyEurope, Wizzair, hetente összesen 104 alkalommal.