Már a Dunán is van üzemanyag állomás

MTI
2006.05.05. 15:42
A Mol Rt. és a Mahart PassNave Kft. rendszerbe állította az első magyarországi üzemanyag-kiszolgáló hajót, amely jövedékiadó-mentesen gázolajat értékesít hajózási célra a budapesti Duna-szakaszon.

Kiss László, a Mol Rt. termékmenedzsere elmondta, hogy a PassNave tulajdonában lévő, a Mol által 100 millió forintos nagyságrendű beruházással átalakított hajóról ebben az évben 4.000 tonna gázolaj értékesítését várják. A két cég 5 évre kötött megállapodást az üzemeltetésről.

A termékmenedzser ismertette: a speciálisan erre a célra kialakított úgynevezett bunkerhajó lehetővé teszi, hogy az áru- vagy személyszállítást gazdasági tevékenység keretében végző vállalkozások az Északi összekötő vasúti híd és az M0-ás autóút hídja közötti Duna-szakasz bármely pontján, közvetlenül a hajó tartályába töltött üzemanyagot vásárolhassanak. A hajóknak nem kell feltétlenül kikötniük, szállítás közben is kiszolgálja őket az ellátóhajó. Magán-, szabadidős vagy sport célra nem vásárolható és használható a bunker-gázolaj - tette hozzá a termékmenedzser.

Kiss László elmondta: becslésük szerint a magyarországi hajóforgalomban évente mintegy 25-30 ezer tonna gázolajra van igény, először ezt szeretnék kiszolgálni. A bunkerhajó, környezetkímélő módon, egyszerre egy hajó kiszolgálását teszi lehetővé előzetesen visszaigazolt rendelés alapján.

A "vízi benzinkút" 0-tól 24 óráig, a hét minden napján működik, a megrendelést munkanapokon három nappal előbb, de minimum a kiszolgálást megelőző nap 11.30-ig kell leadni. A bunkerhajó egyszerre 110 ezer liter gázolaj kiadására képes - ismertette a Mol Rt. termékmenedzsere. A rendszer előnye, hogy a belföldi és a nemzetközi forgalomban résztvevő hajók üzemeltetői egyaránt jövedékiadó-mentesen vehetik igénybe - az európai uniós szabályozás szerint - a Mol új szolgáltatását.

Kiss László szólt arról, hogy Kroneuburgban, a Mol Ausztria telepén, szintén van értékesítési helye a vállalatnak, pontonról történő kiszolgálással, és várhatóan 2006 júniusában áll rendszerbe a Bécs térségét kiszolgáló bunkerhajó. Hozzátette: terveik között szerepel további bunkerhajók rendszerbe állítása is.

A Mol Rt. 2005-ben összesen mintegy 2 millió tonna gázolajat értékesített Magyarországon. Saját becslésük szerint 2006 első negyedévében 520 ezer tonnát adtak el, 12-14 százalékkal többet, mint tavaly az első negyedévben.