Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Két Volán-tendert semmisített meg a KDB

MTI
2006.05.08. 13:42
A Volán vállalatok két buszbeszerzési tenderét is felfüggesztette a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB), az elsőben két, a másodikban pedig egymillió forint bírságot szabott ki. A döntés értelmében új eljárást kell kiírni a beszerzésre.

A Közbeszerzési Értesítőben megjelentek szerint közel két tucat Volán vállalat közbeszerzési felhívást tett közzé még januárban 115 darab (plusz-mínusz 30 százalék) 12 méteres, normál padlós, elővárosi, szóló autóbusz szállítására. Az ajánlatkérők az ÁPV Rt. többségi tulajdonában lévő Autóbusz-Invest Kft.-t bízták meg a közbeszerzés lebonyolításával. A Scania Hungária Kft. február 2.-án fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, majd csatlakozott hozzá a Közép-európai Busz Holding Kft. is, kérve az eljárás felfüggesztését. Ezt február 22-én meg is tette a Döntőbizottság.

A protestáló szállítók legnagyobb jogsértésnek azt tartották, hogy a műszaki specifikáció indokolatlanul zárt ki a versenyből potenciális pályázókat. Egyrészt a 12 méteres hosszúság semmivel sem támasztható alá, hiszen ugyanolyan funkciójú busz lehetne ennél valamennyivel rövidebb és hosszabb is. A normál padlószintet pedig 500-800 milliméter között határozta meg a kiíró - így egy vagy két lépcsőt kellett volna kialakítani az ajtónál, ez viszont megnehezíti a kerekes székes utasok, valamint a babakocsival közlekedők dolgát. Ráadásul 2010-ben már a esélyegyenlőségi törvénybe ütközik.

Több kisebb-nagyobb kifogás további elfogadásával jutott a Döntőbizottság arra a következtetésre, hogy a műszaki specifikáció miatt sérült az ajánlattevők esélyegyenlősége annyira, ami bírság kiszabását is indokolja. Az összeg 2 millió forint lett.

A másik tender kísértetiesen hasonlít az előbbihez, itt 23 Volán vállalat nevében járt el az Autóbusz-Invest Kft. Mindössze a busz hossza más - 13 és 13,5 méter közötti -, a mennyiség pedig 62 darab (plusz-mínusz 30 százalék). Ez ellen csak a Scania Hungária Kft. adott be keresetet, itt is a buszok hosszát és padlómagasságát kifogásolva leginkább. A végeredmény csak annyiban lett más, hogy a Döntőbizottság 1 millió forint bírságot szabott ki az Autóbusz-Invest Kft.-re.