Nem ide jön az osztrák tőke

MTI
2006.05.08. 15:21
Hét és fél milliárd euróval rekordot döntöttek az osztrák közvetlen külföldi tőkebefektetések tavaly, s minden második euró, azaz a teljes befektetett összeg 46 százaléka Közép-Kelet-Európába jutott - tette közzé hétfőn az osztrák nemzeti bank. Az Ausztriába áramló külföldi tőke 7,2 milliárd euró volt, az eddigi második legnagyobb.

Az egyes térségeket tekintve Közép-Kelet-Európa, míg az országokat tekintve Németország volt az osztrák külföldi befektetések fő célpontja, 1,6 milliárd euróval. A második helyen Ukrajna állt, majd Bulgária és Románia következett.

Ugyanakkor az Európai Unió új tagországai a csatlakozás óta sokkal kevesebb új osztrák tőkét vonzottak, elmaradva a korábbi csúcsoktól, csupán Szlovéniában volt értékelhető növekedés, 240 millió euróra. Magyarországon és Lengyelországban elsősorban a már megtelepedett cégek nyereségének újrabefektetése a jellemző. Az újonnan felfedezett országok között van ugyanakkor Szerbia-Montenegró és Bosznia-Hercegovina, 150, illetve 90 millió eurós befektetéssel.

Kína a 18-ik helyen áll az osztrák tőke befektetési célpontjai között, ide tavaly 100 millió euró áramlott. Az új befektetések elsősorban a pénzügyi és biztosítási szektorba áramlottak, ezen kívül a Telekom Austria és az OMV nagy beruházásai említésre méltóak. A kereskedelmi cégek kevésbé látványosan, de folyamatosan növelik jelenlétüket külföldön, az iparvállalatok egyebek mellett az élelmiszeripart, a gépgyártást, a papíripart részesítik előnyben.