Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Ingatlanokat ad el a Rába

MTI
2006.05.10. 12:51
Az idén tovább folytatódik az ingatlan racionalizálás a Rábánál, a könyv szerinti mintegy 3,5-4 milliárd forintra értékelt hasznosításra kijelölt ingatlanok eladásából az idén mintegy 1 milliárd forint bevételt várnak - mondta Pintér István, elnök-vezérigazgató.

Az elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a Rába korábbi központjának helyet adó, Győr belvárosában található csaknem 430 ezer négyzetméter területű ingatlant eladták az Engel csoportnak, amely ott új városrészt alakít ki. A nyolc éves terv alapján 6.000 lakást, intézményeket és üzlethelyiségeket alakítanak ki. A májusban induló első fázisban 26 ezer négyzetméter területet építenek be, ahol 430 lakás valósul meg.

Pintér István kiemelte, hogy az Engellel kötött szerződés szerint a Rába bevétele az ingatlanok értékesítéséből befolyt árbevétel 11 százaléka, havi elszámolással, de legalább négyzetméterenként 10 ezer forint, melyet az inflációval kiigazítanak.

Értékesíteni akar a Rába mintegy 244 ezer négyzetméternyi ipari ingatlant, egyebek között a győri reptéren egy 25 ezer négyzetméteres területet, és a 160 ezer négyzetméteres kapuvári volt Rába telephelyet.A hasznosításra kijelölt ingatlanok között szerepel a több mint egymillió négyzetméter nagyságú écsi próbapálya, a volt kispesti öntöde székháza, egy győri szálloda, és összesen mintegy 17 ezer négyzetméternyi üdülő a Balaton déli partján.

Az elnök-vezérigazgató szerint a társaság ingatlanstratégiájának célja, hogy a legkisebb területen a lehető legmagasabb értéket hozzák létre, a termeléshez nem szükséges ingatlanokban lévő érték felszabadítása, és az így befolyó egyszeri bevételeket a hitelállomány csökkentésére és a fő tevékenység fejlesztésére fordítsák.

Jelenleg a Rába termeléshez szükséges ingatlanainak területe eléri a 977 ezer négyzetmétert, amiből a beépített terület 310 ezer négyzetméter. Ezek Győr-reptéren, 708 ezer négyzetméteren, Móron 157 ezer négyzetméteren, és Sárváron 112 ezer négyzetméteren helyezkednek el.

A Rába Járműipari Holding Nyrt. 2006-ban 50 milliárd forint feletti árbevételt tervez, ami 3 milliárd forinttal haladná meg a múlt évi 47 milliárdot - mondta az elnök-vezérigazgató. Az idei éves várakozások szerint a kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 3 milliárd forintnál is több lesz, 2,4 milliárddal haladja meg a 2005. évi, míg az üzemi nyereség néhány száz millió forintot érhet el, ami az elmúlt évek veszteségei után jelentős javulás.