Nő a biztosítási piac

MTI
2006.05.10. 13:16
A növekvő technológiai, társadalmi és környezeti kockázatok miatt a jövőben a biztosítási piac dinamikus fejlődésére lehet számítani - hangzott el a Pénzügyi Szolgáltatások Állami Felügyeletének biztosítási konferenciáján.

Ebben a helyzetben nő a felügyeletek szerepe is, mert ez egyfajta garanciát jelenthet arra, hogy a pénzintézeteknek, alapkezelőknek, biztosítóknak a kockázat átvállalási ígéretei teljesüljenek - mondta Farkas István, a Felügyeleti Tanács elnöke elmondta. "A felügyelés hiányában bekövetkező társadalmi veszteség nagyobb, mint a felügyelés költsége" - tette hozzá.

A szakember a kockázatok méretének érzékeltetésére elmondta, hogy ma a világ vagyona ötször akkora, mint a világ egy éves összterméke és Magyarország esetében is másfélszeres ez az arány.

Ráadásul a különbség az élettartam növekedésével egyre nő, ugyanis minél tovább élünk annál több vagyont halmozunk fel. Eközben folyamatosan nőnek, elsősorban az informatika terjedése ráévén a technológiai kockázatok. Az észak-dél ellentét, a vallási türelmetlenség és a terrorizmus terjedése következtében a társadalmi kockázatok, illetve a környezeti kockázat.

Mindezek megtakarítással, vagyis a kockázatra való pénzügyi felkészüléssel, vagy a kockázat átvállalásáért folyósított díj fizetésével kezelhetőek, vagyis egyre nőnek a pénzügyi, biztosítási szektor "ígéretei" - mutatott rá. Ennek következtében folyamatosan nő a tavaly, Magyarország esetében közel 700 milliárd forintos forgalmat lebonyolító biztosítási szektor, ami integrált felügyeleti tevékenységet igényel - mondta Farkas István.

Terták Elemér az Európai Bizottság belpiaci igazgatóságának igazgatója arról szólt, hogy a közösség 2007-ig elfogadja a Szolvencia II. irányelvet, amely a gépjármű biztosítás kivételével egységes irányelvet jelent majd a teljes biztosítási szektorra. Az irányelvekhez kapcsolódó végrehajtási szabályok kidolgozása minden tagállamban még, mintegy 4 évet igényel, így 2011-ben léphet életbe az új szabályozás - mondta Terták Elemér.