21 milliárdos vesztesége lett az MNB-nek

MTI
2006.05.10. 13:23
A Magyar Nemzeti Bank saját tőkéje 2005. december 31-én 132,9 milliárd forintot tett ki, mérleg szerinti eredménye 21,4 milliárd forint veszteség volt - áll az MNB közleményében.

A közgyűlésen, amely elfogadta a jegybank 2005. évi üzleti évéről szóló auditált éves beszámolót, az államot Veres János pénzügyminiszter képviselte, az MNB 2005. évről szóló éves beszámolóját Járai Zsigmond, az MNB elnöke terjesztette elő. A közlemény szerint a jegybank tavalyi veszteségére az eredménytartalék fedezetül szolgált, így a központi költségvetésnek veszteségtérítési kötelezettsége nincs. A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény alapján, a közgyűlés döntése értelmében az MNB-nek az eredménytartalékból osztalékfizetési kötelezettsége sincs.

A kiadott jelenetés szerint az MNB mérlegfőösszege 2005. december 31-én 4 711,0 milliárd forint volt, amely elsősorban a központi költségvetéshez kapcsolódó nettó devizaforrás-konverzió mérlegfőösszeget nővelő, és a költségvetés jegybankkal szembeni adósságtörlesztéseinek, valamint a jegybank külföldi adósságtörlesztéseinek mérlegfőösszeget csökkentő együttes hatásai miatt 812,3 milliárd forinttal nőtt. A devizatartalék 1.083,6 milliárd forinttal, 3.931,1 milliárd forintra nőtt. (Ez a jelenlegi árfolyamon 15,1 milliárd euró.)

A jegybank eredményének alakulását 2005-ben is döntően a monetáris politika céljai és az elérésükhöz szükséges eszközök határozták meg. Az MNB törvényben meghatározott alapvető feladatainak végrehajtását nem befolyásolhatja az eredményre gyakorolt hatás, ezért az MNB gazdálkodási tevékenysége a bank működési költségeivel történő ésszerű és takarékos gazdálkodásra korlátozódik - áll a közleményben.

Tavaly a nettó forint kamatráfordítás 116,8 milliárd forintot tett ki, míg ezzel szemben a nettó deviza kamatbevétel összege 99,2 milliárd forint volt. Az eltérés a tavalyi adatokhoz képest mérséklődött, amelynek oka a forint kamatszint csökkenése, valamint a devizakamatok növekedése volt.