Stagnálás után 0,4 százalékos német GDP növekedés

MTI
2006.05.11. 09:28
A német gazdaság az év első negyedében lendületet vett, 0,4 százalékkal bővült azután, hogy a megelőző negyedévben stagnált a bruttó hazai termék. Ugyanakkor a növekedési ütem elmaradt a Reuters szakértői várakozásaiban szereplő 0,6 százalékos ütemtől, és ez kihathat az eurózóna egészének teljesítményére. Az eurózóna első negyedévi növekedési adatait 11 órakor teszik közzé. A berlini statisztikai hivatal kiemelte, hogy a növekedés a hazai és a külföldi kereslet emelkedésétől egyaránt kapott impulzust. A munkanélküliség mérséklését célul kitűző Angela Merkel vezette kormányt azonban aligha nyugtatja meg a várttól elmaradó növekedési tempó.

A német gazdaság az első negyedévben éves összevetésben 2,9 százalékkal bővült, szemben az 2005 utolsó negyedévének felfelé módosított 1,1 százalékos növekedési ütemével. Hat év óta nem érte el a negyedéves növekedési ütem a 2,9 százalékot, de ebben az játszott közre, hogy az első negyedévben három nappal több volt a munkanap, mint a tavalyi első negyedben. Ennek a hatásnak a kiszűrésével az első negyedévi GDP növekedési ütem 1,4 százalékos volt, a tavalyi október és december közötti, módosított 1,7 százalékkal szemben.

A német kormány az idei év egészére 1,6 százalékos GDP növekedést vár, a gazdaságkutatók ennél derűlátóbbak: 1,8 százalékos növekedésre számítanak, amire 2000 óta nem volt példa.