Másfélszeres kereslet az államkötvény aukciókon

MTI
2006.05.11. 14:32
Az öt-, és tízéves államkötvények aukcióján csökkenő hozammal sikerült értékesíteni az eredetileg tervezett 85 milliárd forintnyi mennyiséget - áll az Államadósság Kezelő Központ(ÁKK) csütörtöki közleményében. A 2011/B ötéves államkötvény ötödik aukcióján a felkínált és értékesített 45 milliárd forintnyi mennyiségre 61,1 milliárdnyi jegyzés érkezett az elsődleges értékpapír forgalmazók részéről, saját számlás értékesítésre további 0,5 milliárd forintnyi 2011/B államkötvényt is kibocsátott az ÁKK.

Az aukción 6,80 százalékos átlaghozam alakult ki a nemzetközi értékpapír-szövetség (ISMA) ajánlása alapján számolva, ez megegyezik a szerdai másodpiaci referenciahozammal, az április 13-án tartott legutóbbi ötéves államkötvény aukció átlaghozamánál pedig 26 bázisponttal alacsonyabb. A legalacsonyabb aukciós hozam 6,76, a legmagasabb 6,82 százalék volt.

A 2016/C tízéves államkötvény kilencedik aukciójára 73,6 milliárd forintnyi jegyzés érkezett a felajánlott és értékesített 40 milliárd forintnyi mennyiségre. Az aukción 6,79 százalékos átlaghozam alakult ki, ez megegyezett a szerdai másodpiaci referenciahozammal, az április 13-i előző értékesítés átlaghozamánál pedig ugyancsak 26 bázisponttal volt alacsonyabb. Az elfogadott legkisebb hozam 6,74 százalék, a legnagyobb 6,80 százalék volt.

A kereskedők elmondták, hogy az aukció csalódást keltett a piacon, az utóbbi időben a régiós piacokat érintő optimizmus alapján nagyobb arányú jegyzésre, és nagyobb mértékben csökkenő hozamszintre számítottak. A vásárlók is jobbára belföldi befektetők közül kerültek ki, kérdés, hogy az aukció után a másodpiacon inkább a vásárlások, vagy inkább az eladások dominálnak majd. Dél körül azonban "állt a piac". A forint is gyengült, az aukciót megelőzően 260,20 forint körül jegyezték az eurót, utána pedig 260,75/80 forintra ugrott az uniós valuta jegyzése, ez megegyezett a nyitáskori kurzussal.