Új startkártya

MTI
2006.05.12. 09:43

A startkártya sikere alapján annak újabb változataira dolgoztak ki javaslatot, gyakorlati alkalmazására nyár végén, ősszel kerülhet sor - tájékoztatta Tóth László a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezetője az MTI-t

A pályakezdők elhelyezkedését a múlt év októbere óta segítő startkártyát követően a tervek szerint ilyen kedvezményt kínálnának fel a gyermekgondozási támogatások (gyes, gyed, gyet), az ápolási díj megszűnését követően, vagy a gyes alatt munkát vállalókat foglalkoztató munkáltatóknak is. Hasonló, de mértékében jelentősebb kedvezményt vehetnének igénybe azok a munkáltatók, akik tartósan állást keresőknek, 50 év felettieknek és igen hátrányos munkaerő-piaci területek lakóinak biztosítanak munkát.

A startkártyát kiváltó fiatalokat foglalkoztató munkáltatók jelenleg a kártya kétéves érvényességi ideje alatt az első évben a bruttó kereset 15, a második évben 25 százalékát fizetik meg közteherként. Mentesülnek továbbá az egészségügyi hozzájárulás és a 3 százalékos munkaadói járulék megfizetése alól is. Ez lényegesen csökkenti a foglalkoztatási költségeket. A múlt év októbere óta csaknem 20 ezer startkártyát váltottak ki a fiatalok. Mivel a kártya érvényességi ideje két évre szól, valószínű, hogy csak azok igényelték, akik annak segítségével már el is tudtak helyezkedni.