Klaudia
-4 °C
2 °C

Nem adósodik el az EU miattunk

MTI
2006.05.12. 12:12
Az euróövezethez csatlakozó majdani új tagországok csaknem 190 milliárd eurónyi, a csatlakozás idején még piacon lévő bel- és devizaadósságot visznek be a valutaunióba, de ennek zöme csak a jövő évtizedben adódik hozzá az euróövezeti adóssághoz, mivel a legnagyobb kötvényadósok 2010 előtt nem kerülnek be, áll az egyik vezető londoni befektetési ház pénteken kiadott elemzésében.

A JP Morgan nemzetközi pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlegének előrejelzése 12 majdani új euróövezeti országgal számol, Bulgáriával és Romániával együtt. Ezek az országok a cég számításai szerint összesen 188,409 milliárd euró kint lévő adósságot visznek majd magukkal az euróövezetbe; az összeg egyébként viszonylag nem nagy a jelenlegi euróövezeti tagországok összesen háromezer milliárd eurónyi, piacon lévő kötvényállományához képest, jegyzik meg az elemzők.

A JP Morgan szerint a majdani euróövezeti tagok adósságának is azonban alig 30 százaléka kerül be a valutaunióba ebben az évtizedben, mivel a legnagyobb adósságpiaci szereplő, Lengyelország (95,615 milliárd eurós adósság), Magyarország (35,347 milliárd euró) és Csehország (20,692 milliárd euró) nem fog 2010 előtt csatlakozni.

A ház előrejelzése szerint az első csatlakozó Szlovénia lesz jövőre, utána Litvánia, Ciprus és Málta következik 2008-ban. Lettország, Észtország és Szlovákia belépését 2009-re, Csehországét és Bulgáriáét 2010-re jósolják a JP Morgan londoni elemzői. Lengyelország a jelentés szerint ugyan képes lehet a cég által 2013-ra tett dátum előtt is a csatlakozásra, ám a lengyel kormány közölte, hogy mandátuma lejártáig nem kíván céldátumot megjelölni. Ha nem lesznek előrehozott választások, a következő parlamenti választásokat 2010-ben tartják, ami azt jelenti, hogy a lengyel eurócsatlakozás legkorábbi lehetséges dátuma 2012, áll a pénteki elemzésben.

Az előrejelzés szerint jóllehet Magyarország "ambiciózus", 2010-es csatlakozási céldátumot jelölt meg, a ház nem hiszi, hogy sikerülne ehhez időben csökkenteni a költségvetési hiányt, ezért 2014-et tartja a magyar belépés valószínűbb időpontjának. A JP Morgan szerint Románia is abban az évben válhat az euróövezet tagjává. Nem az JP Morgan az egyetlen a londoni elemzői közösségben, amely 2014-re jósolja a magyar eurócsatlakozást. A Standard & Poor's, a világ legnagyobb hitelminősítője, amikor január 26-án leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta az egyébként elsőrendű, "A mínusz" szintű szuverén magyar adósosztályzat kilátását, ezt a "mind erőteljesebb költségvetési kihívásokra", az általa 10 százalék felettire várt idei központi hiányra és a szerinte 2014 előtt valószínűtlen eurócsatlakozásra hivatkozva tette.

A legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings is éppen 2014-et jelölte meg a magyar eurócsatlakozás szerinte lehetséges legkorábbi dátumának, amikor tavaly december 6-án az addigi "A mínusz"-ról a már csak megszorításokkal befektetőinek tekintett "BBB plusz"-ra süllyesztette a szuverén magyar devizaadósi kockázati besorolást, a romló közfinanszírozási helyzetre hivatkozva.

Idén február 22-én a Moody's Investors Service is negatív kilátással látta el a nála "A1" - a többi cég listáján "A plusz"-nak megfelelő - magyar szuverén adósbesorolást, arra hivatkozva, hogy Magyarország a cég szerint nemcsak az euróövezetbe, de annak előszobájába, az ERM-II. átváltási mechanizmusba is valószínűleg csak a jövő évtizedben tud belépni.