Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Az EU erősíteni akarja gazdasági kapcsolatait Latin-Amerikával

MTI
2006.05.13. 20:44
Az Európai Unió és a latin-amerikai, valamint a karibi térség gazdasági tömörülései képviselőinek a tárgyalásaival szombaton Bécsben befejeződött az EULAK háromnapos csúcsértekezlete.

Az EU-trojka (az előző, a jelenlegi és a következő soros elnök), valamint a legnagyobb dél-amerikai kereskedelmi blokk, a Mercosur (Brazília, Argentína, Uruguay, Paraguay) képviselői szombaton megerősítették arra irányuló szándékukat, hogy a két szervezet szabadkereskedelmi megállapodást köt egymással. Erről már 7 éve eredménytelenül tárgyalnak az EU és a Mercosur képviselői, akik bécsi találkozójukon "stratégiai prioritásnak" nevezték egy jövendő interregionális társulási szerződés megkötését is.

Wolfgang Schüssel, az unió soros elnöki tisztét betöltő Ausztria kancellárja a nicaraguai elnökkel tartott találkozója után jelentette be, hogy az EU társulási megállapodásra törekszik a közép-amerikai országokkal is, amelyekkel tárgyalásokat kezd szabadkereskedelmi megállapodás megkötéséről. José Manuel Barroso, az EU bizottságának elnöke annak a meggyőződésének adott hangot, hogy már az év végén felhatalmazás születik a társulási tárgyalások megindítására is.