Elindult az Europass honlapja

MTI
2006.05.14. 10:00
Magyarországon egy éve működik a munkavállalói mobilitást támogató Nemzeti Europass Központ (NEK), az Európai Bizottság által üzemeltetett Europass honlap magyar nyelvű kiadása májusban készült el. Az Európai Parlament határozata alapján tavaly létrehozott központ feladata az Europass dokumentumok magyarországi bevezetése. Az öt részből - önéletrajzból, nyelvi útlevélből, oklevélmellékletből, bizonyítvány-kiegészítőből és mobilitási igazolványból - álló dokumentumcsaláddal a NEK célja a külföldi munkavállalás és tanulmányok segítése, valamint a munkaerő-kiválasztás megkönnyítése.

A dokumentum-mintákat mindenki ingyenesen letöltheti a honlapról és az intézmények kitöltő programokat is kérhetnek a NEK-től. Bizonyítvány-kiegészítést kérhetnek a végzős diákok az Országos Képzési Jegyzékben szereplő képzésekről, amelyet a magyar mellett angol nyelven is kiállíthat az iskola. A felsőfokú intézmények hallgatói diplomájuk mellé oklevél-mellékletet igényelhetnek, ezt azonban az angol és magyar mellett a magyarországi kisebbségek nyelvén is elkészítheti az oktatási intézmény. A dokumentum egyebek között tartalmazza a hallgató által tanulmányai során elvégzett kurzusokat és az oktatási intézmény rövid ismertetését is, így a hasonló végzettségű, de eltérő iskolában végzett hallgatók közötti különbségekre is fény derül a munkáltató számára.

Az internetről ingyenesen letölthető Europass-önéletrajzra az Unióban az idén márciusban több mint 330 ezren voltak kíváncsiak, közülük a magyar érdeklődők száma elérte a hétezret. A vázlatszerű önéletrajz lehetővé teszi, hogy a nyelvismeretet és a társas kommunikációs készségeket is felsorolhassák a munkavállalók. Az elmúlt évben a NEK egyebek között kifejlesztette a dokumentumok magyar verzióit, és tájékoztató előadásokat szervezett használatukról.

A Nemzeti Europass Központ az Oktatási Minisztérium háttérintézményéhez, az Educatio Kht-hez tartozik. A NEH évi 140 000 eurós költségvetésének felét az Európai Bizottság Oktatási és Kultúrális Főosztálya, másik felét pedig az Oktatási Minisztérium finanszírozza.