Hétfőn folyatódik a sztrájk a Deutsche Telekomnál

MTI
2006.05.14. 15:51
Hétfőtől további tiltakozó akciók, figyelmeztető sztrájkok várhatók Európa legnagyobb távközlési vállalatánál, a Deutsche Telekomnál (DT), miután kudarcba fulladt az ágazati szakszervezet, a ver.di és a DT bértárgyalásainak ötödik fordulója is. A Telekom több ezer dolgozója már az elmúlt hétfő óta is tartott országos figyelmeztető munkabeszüntetéseket. A konfliktus oka, hogy a Telekom a vezetékes ágazat mintegy 110 ezer foglalkoztatottjának ezer eurós egyszeri kifizetés ajánl, 730 eurót készpénzben, a többit részvény formájában, ami fizetési kategóriától függően 1,4-3,5 százalékos emelést jelentene. A szakszervezet hat százalékos béremelést sürget, az utolsó béremelés dupláját. A vállalatvezetés a követelést "a realitásoktól távol állónak" minősíti. A bonni székhelyű vállalat az elmúlt évben ugyan nyereségre tett szert, de a jövőben a verseny erősödésére számít, különösen a vezetékes ágazatban. A Deutsche Telekom magyarországi leányvállalatában a Magyar Telekomban többségi részesedéssel rendelkezik.

A Deutsche Telekom az elemzők várakozásával összhangban 1,08 milliárd euróra növelte adózott eredményét az idei év első negyedében az egy évvel korábbi 984 millióról. A növekedés elsősorban a mobil üzletág, s ezen belül az amerikai piac jelentős bővülésének köszönhető. A vezetékes üzletág viszont ismét gyengébben szerepelt. Az EBITDA eredmény 5 milliárd euróra emelkedett, elemzők 4,98 milliárdot vártak. Az árbevétel az első három hónapban 3,9 százalékkal 14,8 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 14,29 milliárdról. A mobilcég, a T-Mobile won 1,035 millió új előfizetőre tett szert az Egyesült Államokban a márciussal végződött első negyed évben, 379 ezerre Nagy-Britanniában és 284 ezerre Németországban. Globálisan 1,2 százalékkal 87,7 millióra nőtt a mobil ügyfelek száma.

A Deutsche Telekom és a ver.di szakszervezeti szövetség között már létrejött az első megállapodás a német távközlési cég tervezett létszámcsökkentéséről. A cég 2008 végéig összesen 32 ezer alkalmazottjától akar megválni: a leépítéseknél leginkább a vezetékes ágazat, a T-Com érintett, ahol 20 ezer állást akarnak megszüntetni. Az érdekegyeztetés keretében április 1-ig ebből 3680 álláshelyet építettek le, de az érintetteknek a konszern más területein kell munkát felajánlani.

Szeptember 1-ig további létszámcsökkentéseket akarnak végrehajtani, erről még tárgyalnak. Ugyanakkor a nagysebességű internet-szolgáltatásban 5 ezer új munkahely létesítésére tett ígéretet a Deutsche Telekom.