Lakossági igény van az egy- és kétforintosra

MTI
2006.05.15. 14:42
Bár az előállítása veszteséges, az MNB nem tervezi, hogy kivonja a forgalomból az 1 és 2 forintosokat.

Missura Gábor, a jegybank szóvivője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "amíg a forint létezik, 1 és 2 forintos is létezni fog".

Ismertette: az alacsony címletek gyártása mindig veszteséges, az 1, 2 forintosok előállítási költsége mintegy ötszöröse forgalmi értéküknek, az 5 és 10 forintosoké pedig kétszerese. A nagyobb címletek előállítása viszont nyereséges - tette hozzá Missura Gábor. Egy címlet forgalomban tartása mintegy 350-380 millió forintos költséget jelent a jegybanknak, a két címlet forgalomban-tartása tehát 700-800 millió forintba kerül.

Tavaly 117 millió darab kétforintost és 101 millió darab egyforintost igényeltek az MNB-től. A tapasztalatok szerint a kétforintosok 40 százaléka áramlik vissza a forgalomba, és 60 százaléka tűnik el onnan, míg az egyforintosoknál 75 százalék kerül ki a forgalomból. A szóvivő hozzátette: ez az egyforintos esetében azt jelenti, hogy minden negyedik ember számára fontos a legalacsonyabb címlet, az ötvenfillérest a jegybank akkor vonta ki a forgalomból, amikor annak visszaáramlását szinte mérni sem lehetett.

Missura Gábor hangsúlyozta, hogy a két legalacsonyabb címletre lakossági igény van, és a jegybanknak törvényi kötelezettsége is biztosítani elérhetőségüket. Hozzátette, hogy az 5 forintra történő felkerekítés növelné az inflációt, mivel az árak emelkednének, "erre vonatkozó számítások nincsenek, csak rossz tapasztalatok".