Nem jogellenes a Gaz de France - Suez fúzió

MTI
2006.05.16. 11:45
A francia kormány nem sértette meg az egységes uniós piac alapelveit azzal, hogy támogatta az állami Gaz de France és a magántulajdonban lévő Suez közüzemi szolgáltató egyesülését, közölte kedden az EU belső piaci biztosának szóvivője. A bizottság azonban tovább vizsgálja az ügyletet a verseny szempontjából.

Az európai bizottság néhány héttel ezelőtt újabb dokumentumokat kért Párizstól az ügyletre vonatkozóan, és ennek alapján meg lehetett állapítani, hogy a tranzakció nem sérti a tőke szabad mozgására vonatkozó alapelvet, mondta Oliver Drewes, Charlie McCreevy biztos szóvivője.

A francia cégeket az egyesítésük ellen kézzel-lábbal tiltakozó olasz Enel energiavállalat és az olasz kormány panaszolta be Brüsszelnél, mondván: az ügylet sérti a tőke szabad mozgására vonatkozó előírásokat, a francia kormány protekcionista lépéseket tesz a hazai ipar védelmében.

Az ügy háttere, hogy az európai energiapiac teljes liberalizálására készülő cégek igyekeznek felvásárlásokkal növekedni, erősíteni pozícióikat. Ezért akarta megvásárolni egyebek mellett az Enel a belga Electrabel áramszolgáltatót, és amikor ott kosarat kapott, annak anyavállalatára, a francia Suezre vetett szemet. E próbálkozását a francia kormány gyorsan megelőzte azzal, hogy februárban támogatta a Gaz De France országos gázszolgáltató és a Suez összeolvadását, létrehozva a világ egyik legnagyobb közüzemi cégét, 72 milliárd eurós piaci tőkeértékkel, lekörözve Európában a 44 milliárd euró értékű Enelt és a 65 milliárd eurós német E.ON-t is.

A brüsszeli állásfoglalás elvileg ennek a vitának a végére tett pontot, mindamellett versenyügyi szempontból még át kell tekinteni az összeolvadást, hogy az nem tesz-e lehetővé erőfölénnyel való visszaélést.

A nyugat-európai energiapiac másik jelentős fúziós ügyletében sem lát egyelőre semmi kivetni valót a bizottság, miután a napokban jelezte, hogy nem kifogásolja a német E.ON közüzemi szolgáltató 29 milliárd eurós ajánlatát spanyol versenytársára, az Endesára. Az viszont még kérdéses, hogy az ügyletet nyélbe is ütik-e, mert az Endesára az ugyancsak spanyol Gas Natural is pályázik, és az Endesa vezetői keveslik az E.ON 29,1 milliárd eurós ajánlatát. Brüsszel még vizsgálja - a francia ügylethez hasonlóan -, hogy a spanyol kormány nem készül e megnehezíteni külföldi cégek spanyolországi vállalatfelvásárlásait.