Emőke
-4 °C
9 °C

Nőtt is meg csökkent is a háztartások megtakarítása

MTI
2006.05.16. 16:09
A háztartások szezonálisan kiigazított nettó finanszírozási képessége (pénzügyi megtakarítása) az év első negyedévében 353,5 milliárd forinttal nőtt, ugyanakkor GDP arányosan 3,7 százalékra csökkent a 2005 decemberi közel 4,5 százalékról - áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden kiadott elemzésében. A szezonálisan nem kiigazított nettó finanszírozási képesség a GDP 3,9 százaléka volt.

A pénzügyi eszközeik közül a háztartások elsősorban a forint betétek és a befektetési jegyek értékét növelték. Az előbbinél a negyedévben a növekmény 167,5 milliárd forint, az utóbbinál 105,4 milliárd. Ezen kívül számottevő volt a nyugdíjpénztári követelések bővülése is.

A tőzsdei részvények piacán a háztartások ismét nagyobb értékben adtak el részvényt, mint amennyit vettek. A forint gyengülése és a tőzsdeindex emelkedése miatt számottevő árfolyamnyereség keletkezett a devizabetétek és a tőzsdei részvények állományán.

A háztartások kötelezettségei közül továbbra is dinamikusan növekedtek a devizahitelek (287,5 milliárd forinttal, míg a forint hitelek állománya csökkent (29,1 milliárddal). A devizahitelek állományát jelentősen növelte a forint árfolyamának gyengülése is - áll az MNB jelentésében.

A háztartások nettó finanszírozási képességének alakulását 2002 első negyedévig visszamenőleg vizsgálva megállapítható, hogy az akkori, a GDP 4,0 százalékát kitevő mutató 2003 első negyedévig csökkent (a mélypont 2003. II. negyedév, amikor a megtakarítások nullára zsugorodtak), azóta növekszik, s ismét elérte a GDP 4,0 százaléka körül ingadozik.