Az olaszoknak is kéne az orosz gáz

MTI
2006.05.19. 12:17
Az olasz Eni energetikai csoport ki akarja ütni a nyeregből a német E.ON-t az oroszországi földgázkitermelésben való részvételért folyó küzdelemben - írta pénteki számában a Vedomosztyi.

Az Eni ugyanarra a juzsno-russzkojei gázkitermelőhelyre akar bejutni, amire a német E.ON is pályázik, s ahová már bejutott a szintén német BASF Wintershall vállalata: a Gazprom a BASF leányvállalatának 25 százalék mínusz egy részvény részesedést juttatott, illetve tíz százalék elsőbbségi részvényt, hogy társ legyen a Juzsno-Russzkoje földgázmező kiaknázásában. Cserébe a Gazprom az 50 százalék közelébe tornászhatta fel részesedését közös németországi szállítócégükben, a Wingasban.

Az Eni 25 százalék részesedést szeretne magának a közös vállalatban, s az E.ON-nal ellentétben üzletrészt ajánlott fel a Gazpromnak. Az E.ON Ruhrgas elnöke korábban ugyanis azt jelezte, hogy nem kívánnak tulajdonrészt juttatni a Gazpromnak, amely korábbi német lapértesülések szerint 13 leányvállalatban akarna részesedést Magyarországon, Csehországban, Bulgáriában, de legszívesebben Nyugat-Európában. Az E.ON a BASF Wintershallal ellentétben az E.ON nem akar ellentételezést. Emiatt akadoznak a tárgyalások.

Az E.ON és a BASF 24,5-24-5 százalékkal részesedik az épülő, s majdan a Balti-tenger mélyén húzódó német-orosz gázvezetékben, amelyen Juzsno-Russzkojéban kitermelt gázt szállítanának. A többségi tulajdonos a Gazprom.