Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Gazdasági mediátorképzés indul

2006.05.19. 15:26

Gazdasági mediátorok képzését kezdi a nyáron a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Képző Központja egy berlini főiskola és egy német tudományos intézet közreműködésével. A képzés célja, hogy a gazdasági életben is megteremtse azt a szakértői kört, amely kompromisszumokkal, peren kívül meg tudja oldani a vállalatok egymás közötti gazdasági konfliktusait.

A mediátorképzésnek - bár a szervezők ezt nem hangsúlyozzák - különös jelentősége lehet azáltal, hogy a gazdaság egészében egyre szélesebb körben elterjedtek a lánctartozások. A közvetítők útján létrejött megegyezés emellett a bírósági útnál jellemzően gyorsabb és rugalmasabb megoldásokat is lehetővé tesz.

A most induló, hatvanórás alapképzés három modulból áll, azt a tervek szerint ősztől egy kétmodulos ráépülő képzés egészíti majd ki. A képzés a mediáció munkamódszerei és a tárgyalási technikák ismertetésén kívül kiterjed a közvetítés gyakorlatának és felhasználási lehetőségének körére is. Hazánkban a gazdaságin kívül a munkaügyi mediáció válik egyre elterjedtebbé, legutóbb az Auchan és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete is mediátor bevonásával állapodott meg egymással.