Sára, Márió
2 °C
6 °C

Leminősítik Olaszországot?

MTI
2006.05.25. 14:51
Leminősítést valószínűsítő negatív figyelőlistára vette csütörtökön Olaszországot, az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságát a Fitch Ratings, a folyamatosan romló olasz közfinanszírozási helyzetre hivatkozva.

A legnagyobb európai hitelminősítő csütörtöki londoni közleménye szerint az intézkedés az egyébként magasan elsőrendű, "AA" szintű olasz adóskockázati besorolásokra vonatkozik. A Fitch indoklása szerint az olasz államháztartási hiány tavaly a GDP-érték 4,1 százalékára emelkedett a két évvel korábbi 3,4 százalékról. Az állami kiadások a GDP 0,6 százalékának megfelelő összeggel nőttek, miközben a bevételek a GDP-értékhez mérten 0,2 százalékkal csökkentek.

A kamatszolgálat nélküli elsődleges államháztartási többlet is 0,5 százalékra apadt az évtized eleji 4,4 százalékról, áll a Fitch Ratings csütörtöki elemzésében. Mindemellett a GDP-arányos államadósság 2005 végére 106,4 százalékra duzzadt az egy évvel korábbi 103,8 százalékról; 1995 óta most első ízben nőtt a hazai össztermékhez viszonyított olasz államadósság.

A jelentés szerint a Fitch arra számít, hogy az idén 4,2 százalékra emelkedik az államháztartási hiány, és a GDP-arányos államadósság ennek következtében megközelíti a 107 százalékot. Ez utóbbi a legmagasabb adósságarány a cég által az "AA" kategóriába sorolt szuverén adósok között, Japán (AA mínusz) kivételével, áll az elemzésben.

A Fitch Ratings szerint az olasz költségvetés elsődleges többletének a következő pár évben el kellene érnie a 3-3,5 százalékot ahhoz, hogy folytatódhasson a GDP-arányos közadósság 1994 és 2005 között töretlen csökkenése. Mivel a kormánykiadások felét a kamattörlesztések és a szociális kiadások viszik el, széles politikai támogatással végrehajtandó, jelentős közfinanszírozási reformra lenne szükség bármilyen, hitelesnek tekinthető költségvetési konszolidációhoz, áll a hitelminősítő csütörtöki londoni elemzésében.

A nagy nemzetközi hitelminősítők már korábban is többször egyértelművé tették, hogy az euróövezeti tagság önmagában nem veszi elejét a szuverén adóskockázati minősítések rontásának. A Standard & Poor's már 2004-ben leminősítette Olaszországot, egy fokozattal "AA mínusz"-ra, már akkor azzal az indokkal, hogy nehézségekbe ütközik a költségvetési egyensúlytalanságok kezelése, és ez nem javítja a romló olasz költségvetési helyzet kilátásait. Még annak az évben a decemberében a Fitch Ratings Görögország besorolását rontotta egy fokkal "A"-ra, arra hivatkozva, hogy gyakorlatilag semmilyen költségvetési konszolidáció nem ment végbe Görögországban az euróövezeti csatlakozás óta, jóllehet a gazdaság 1999 óta éves átlagban 4 százalékkal növekedett.

Az S&P éppen a múlt héten alig burkoltan leminősítéssel fenyegette meg Németországot, az euróövezet legnagyobb gazdaságát is, azzal az indokkal, hogy a német makromutatók - főleg a 70 százalékot közelítő államadósság és a 9,5 százalékos munkanélküliség - nem felelnek meg a német adósságra érvényes, "AAA" szintű legmagasabb befektetői fokozatnak, és jelenlegi "szerény" javulásuk is várhatóan átmeneti