Az OTP fejlődésre számít

MTI
2006.05.25. 16:10

Az OTP Bank szerint erős fejlődés várható azokban a kelet-európai országokban, amelyekben a pénzintézet jelen van leánybankjaival. Az OTP Bank elemzői szerint valószínű Románia belépése az EU-ba jövőre. Az erőteljes beruházás és a nettó exportnövekedés ellensúlyozni fogja a csökkenő fogyasztást a balkáni országban, így a gazdasági növekedés 5 százalék közelébe gyorsul az idén és jövőre a tavalyi 4,1 százalékról. Az OTP elemzői úgy vélik, Romániában szigorú költségvetési politikára van szükség az infláció csökkentése és az EU-csatlakozás előnyeinek kihasználása végett.

Szlovákiában továbbra is reális az euró 2009-es bevezetése, nem számítva a júniusi választásokat esetleg követő politikai zökkenőket. Szlovákia külső hiánya meredeken csökkenni fog, ahogyan az új, elsősorban autóipari exportkapacitások megkezdik a termelést.

Horvátországban a következő években a beruházás és az export marad a GDP-növekedés fő táplálója. A növekedés minden bizonnyal meghaladja az évi 4 százalékot. Az erős növekedés és a közkiadások csökkentésére irányuló program segíteni fog abban, hogy az államháztartás hiányát az idén a GDP 3,4 százalékára csökkentsék a tavalyi 4,5 százalékról, vélték az elemzők.

Bulgária EU-csatlakozása is bizonyosra vehető jövőre. A GDP-növekedés várhatóan évi mintegy 5 százalékra lassul a következő két évben a tavalyi 5,5 százalékról. A folyómérleghiány nőni fog. Az utóbbi három negyedévi gyorsulás után az infláció az idén 7,5 százalék lesz, jövőre 4,3 százalékra lassulhat, vélik a banki elemzők.

Az elemzés szerint Szerbiában viszonylag erős, évi 5 százalék körüli gazdasági növekedés várható a tavalyi 6,1 százalék után, és az infláció fokozatosan 12 százalékra lassulhat. A korlátozó költségvetési politika ellenére is a GDP 10 százalékához közeli folyómérleghiány várhatók, miközben a külső finanszírozás nagyrészt a privatizáció folytatásától függ.