Új garantált alap a HVB-től

2006.05.25. 17:34
Magyarországon elsőként biztosít hozzáférést a "BRIC" országok tőzsdéinek hozamához egy alapon belül a HVB Bank és a CA IB Alapkezelő legújabb befektetési konstrukciója, a HVB Triatlon 4 Tőkegarantált Alap. Az új befektetési alap a nemzetközi részvénypiacok mellett az uniós és japán ingatlanpiacok, illetve a magyar pénzpiac növekedését is kihasználja. ( A "BRIC" az utóbbi években a tőkepiacon elterjedt rövidítés, ami angol nevük kezdőbetűinek összeolvasása alapján négy országot jelöl: Brazília, Oroszország, India, Kína.) A 3,5 éves lekötés esetén garantált tőkevisszafizetésű alap már 10 ezer forintos értékben is jegyezhető, május 29-től.

A Triatlon 4 három eltérő befektetési stratégiával rendelkező portfóliót tartalmaz, melyekben különböző súllyal érvényesülnek a nemzetközi részvénypiaci, magyar pénzpiaci, valamint az EU és japán ingatlanpiaci komponensek. A konzervatív portfólió 80 százalékát az ingatlan- és pénzpiaci befektetések alkotják. Az utóbbi a kamatozó betétrész révén biztos jövedelemforrást jelent. A dinamikus portfólió részvényhányada igen magas, mintegy 60 százalék. A részvénycsomagon belül a "G3" piacok és a vezető feltörekvő piacok versenyeznek egymással. A kiegyensúlyozott portfólióban nagyjából egyenlő arányban szerepelnek a különböző kockázatú befektetések.

A befektetőnek nem kell választania különböző befektetési stratégiák közül, mivel a "legjobb útvonal" hozamszámítási eljárás lehetővé teszi, hogy az alap a lehető legtöbbet hozza ki a tőkepiaci trendekből már a futamidő alatt. Nem egyszerűen a lejáratkor legsikeresebb portfólió hozamát kapják a befektetők: a legsikeresebb portfólió hozama - az indulástól számítva - minden negyedévben rögzítésre kerül. A futamidő végén a 14 rögzített hozam átlaga adja az alap teljesítményét, így ebbe a maximális hozamok folyamatosan beépülnek. A futamidő egészére alkalmazott hozam-optimalizáció egyedülálló a magyar befektetési alapok között. Ez a kifizetési modell még a legfejlettebb nyugati tőkepiacokon is csak az utóbbi egy évben terjedt el.