Egyre több az outlet Európában

MTI
2006.05.26. 12:20
Egyre több factory outlet nyílik Európa-szerte. Csupán tavaly 12 százalékkal 118-ra nőtt a számuk - tette közzé pénteken Bécsben felmérésnek eredményét a GMA osztrák piackutató intézet. Európában jelenleg Ausztriában és Írországban tapasztalható a legnagyobb ütemű növekedés.

A legtöbb gyári üzlet, összesen 36 Nagy-Britanniában található, s ezzel ott gyakorlatilag már telítetté vált a piac, sőt néhányat már be is zártak megfelelő érdeklődés híján. A kontinentális Európában azonban még van növekedési lehetőség a piackutatók szerint: Ausztriában például tavaly 157,1 százalékkal, Írországban 151,7 százalékkal nőtt a factory outletek eladótere. Összességében jelenleg 1,7 millió négyzetmétert tesznek ki Európában a gyári eladóhelyek, ez 17 százalékkal több az előző évinél.

A piackutatók szerint a factory outletek esetében a befektetési alapok akár 17 százalékos csúcshozamot is elérhetnek, míg a hagyományos bevásárló központoknál a legjobb esetben is 10 százalék körül van a hozam. Mindamellett a kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy Európában kezd telítetté válni, s hamarosan bekövetkezhetnek az első csődök is.