Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Húszezer startkártyát kaptak a pályakezdők

MTI
2006.05.26. 13:46
Már több mint 20 ezer startkártyát adtak ki múlt év októbere óta, a kártyatulajdonosok közül mintegy 7 ezren felsőfokú végzettségűek - közölte a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium. Az igényelt kártyák száma ebben az időszakban meghaladta a 22 ezret.

A kártyát a múlt év októbere óta válthatják ki a fiatalok, s azóta folyamatosan bővül az igénybevétel. Mivel a kártya érvényességi ideje korlátozott, feltételezhető, hogy a fiatalok csak akkor váltják ki, ha konkrét, elfoglalható munkahelyet találnak. Azaz a több mint 20 ezer kiváltott kártya hasonló számú fiatal elhelyezkedését jelenti.

A fiatal munkavállalókat foglalkoztató munkáltatók a kártya érvényességi idejének első évében a bruttó munkabér szerinti 15, a második évében 25 százalékos járulékot fizetnek. Nem kell kifizetniük a fiatal munkavállaló után a tételes egészségügyi hozzájárulást, a 29 százalékos társadalombiztosítási, a 3 százalékos munkaadói járulékot.

A kedvezményt a minimálbér másfélszereséig, felsőfokú végzettségűeknél annak kétszereséig érvényesítheti a foglalkoztató. A kedvezmény egymást követően több munkáltatónál is igénybe vehető.

Az igazolványt az adóhatóság állítja ki. A kártyán az adóazonosító jel, a pályakezdő neve, személyes adatai, a kiállítás és az érvényesség ideje szerepel. A kártya a kiváltásától számított két évig érvényes, figyelembe véve azt is, hogy a munkavállaló 25 évnél, felsőfokú végzettségű esetében 30 évnél fiatalabb legyen. A kedvezményt ugyanis csak ez a korosztály veheti igénybe.