IMF: tartósan magasan marad az olajár

MTI
2006.05.29. 09:10
A magas olajárak tartósak lesznek és a világgazdaságban a kamatok várhatóan növekedni fognak - állapította meg a hétvégén a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Rodrigo Rato. Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzóanácsának tagja, a görög jegybank elnöke Nikolasz Garganasz ugyancsak a hétvégén egy nyilatkozatában maga is úgy vélekedett, hogy a fokozatos kamatemelés az EKB részéről elkerülhetetlen. Arról, hogy végül hol állhat meg a kamatok emelkedése, Garganasz csupán annyit közölt: ez attól függ milyen gyorsan lesz elérhető az árstabilitás középtávú célja.

A spanyol El Mundo című lapnak nyilatkozva az IMF vezérigazgatója kifejtette: a növekvő keresletet és korlátozott kínálatot tekintve az olajárak magas szinten maradnak, és ez érezhető inflációs, valamint növekedési kockázatot jelent. Az inflációs irányzatot erősíti a nyersanyagárak emelkedése is. Ugyanakkor hozzátette, hogy eddig az országok többségének sikerült kivédeni az extra költségeket az infláció különösebb emelkedése nélkül. Bár a kamatok a világ nagyobb gazdaságaiban nőttek, a pénzügyi politikát még nem lehet restriktívnek nevezni - vélekedett. Ez azonban szerinte egyelőre csak azért van így, mert az inflációs nyomás eddig nem mutatta meg teljes erejét. A jövőre nézve Rato a kamatok további, de mérsékelt növekedését várja.

Az Európai Unióról szólva kifejtette: az uniós országoknak meg kell reformálniuk munkajogi törvényeiket és munkapiacaikat, ha az amerikaihoz hasonló termelékenységet és növekedési potenciált akarnak elérni. Mint mondta: "Európában túl sok a retorika és túl kevés a reform".