Nőttek a beruházások az első negyedévben

MTI
2006.05.31. 09:20
A nemzetgazdasági beruházások volumene az első negyedévben - az előzetes számítások alapján - 9,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. Folyó áron a beruházások teljesítményértéke 778,5 milliárd forintot tett ki az első negyedévben.

Az előző negyedévhez képest - a szezonálisan kiigazított index szerint - a beruházások volumene 1,5 százalékkal bővült.

Idén az első negyedévben az egy évvel korábbi szinthez képest a beruházások volumene 9,7 százalékkal, ezen belül az építési beruházások 16,4 százalékkal, a gép- és berendezés-beruházások 3,7 százalékkal nőttek.

A KSH közlése szerint a beruházások teljesítményértékének emelkedését elsősorban a szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ág 52,1 százalékos növekedése okozta, amelynek jelentős részét az autópálya- és egyéb útépítések jelentették. A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül kiemelkedő a közigazgatás, aminek nagyarányú, 46,1 százalékos növekedéséhez a dunai árvízvédelmi beruházások is hozzájárultak.

Az egészségügyi beruházások - a tavaly első negyedévi nagymértékű csökkenés után - 33,6 százalékkal emelkedtek. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás 30,7 százalékos növekedésében a szállodák építése a meghatározó. A kereskedelemben 13,4 százalékos bővülést regisztrált a KSH, amelyhez a nagy üzletláncok beruházásai járultak hozzá.

A beruházások negyedét adó ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág beruházási tevékenysége 4,8 százalékkal nőtt. E nemzetgazdasági ág tartalmazza a lakásberuházásokat is.

Az egyötöd súlyt képviselő feldolgozóiparban 9,3 százalékkal csökkentek a beruházások, ahol 2005 közepéig több nagy beruházást valósítottak meg. Visszaesett 13,1 százalékkal a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás nemzetgazdasági ágban, valamint 20,3 százalékkal a mezőgazdaságban végrehajtott beruházások volumene. A mezőgazdasági beruházások nagyarányú csökkenése az ültetvénytelepítési támogatások mérséklődésével függ össze - közölte a statisztikai hivatal.