MKIK: szükség van a reformokra

MTI
2006.05.31. 14:49
Az ország előtt álló lehetőségekkel akkor lehet megfelelően élni, ha ehhez megvan a széles körű társadalmi összefogás - mondta Kiss Péter ügyvezető kancelláriaminiszter szerdán a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) küldöttgyűlésén. A miniszter szólt arról, hogy a közigazgatás, közszolgáltatás területén reformokra van szükség.

Kiss Péter szerint a magyar gazdaság állapota bizakodásra adhat okot, viszont kihívást jelent az egyensúlyi helyzet megteremtése. Szerinte 2008-ra olyan gazdasági mutatókat kell elérni, hogy az ország szuverén döntése lehessen az eurózónához való csatlakozás.

Parragh László, az MKIK elnöke elmondta: a kamarák egyetértenek azzal, hogy az országban gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, a kamarák támogatni fogják a strukturális reformokat. Parragh a 2005. évi kamarai munkáról szóló beszámoló szóbeli kiegészítőjében elmondta: számtalan olyan lépés történt, ami igazolta a kamarák működését. Az eredményes működésre példaként említette, hogy a kamara 33 ezer tanulószerződést gondoz, a Széchenyi Kártya program közelít a 60 ezer kártyához, túllépve a 200 milliárd forint hitelkeretet.

Az elnök szerint az állam reformjában a kamaráknak jelentős szerepe lehet, hiszen megfelelő tapasztalattal rendelkeznek arról, hogyan lehet egy rendszer átalakítani. Parragh László hangsúlyozta: az elmúlt év során számtalan területen eredményes együttműködést alakítottak ki a kormánnyal. Példaként említette a szakképzést, amelyet tovább lehetne bővíteni a felnőtt szakképzéssel, felsőoktatással.

Az MKIK elnöke utalt arra, hogy a kamarai szerepvállalás növelése szerepel a szakképzés területén az új kormányprogramban. Sajnálatosnak nevezte, hogy a kormányprogram nem említi a területfejlesztésben, a nemzeti fejlesztésben a kamarai részvételt. A kamara célkitűzése, hogy ezeken a területeken is erőteljesen legyen jelen.

A kamara elnöke szerint teljes körű regisztrációra lenne szükség a gazdaságban, mert nem lehet úgy gazdaságot szervezni, hogy nem tudjuk kik a szereplők, nem lehet úgy etikai szabályokat betartani, ha nem tudjuk kik vállalkoznak a piacon.

A küldöttgyűlésen Kiss Péter ügyvezető miniszter és Parragh László MKIK elnöke átadta a magyar gazdaság területén nyújtott kiemelkedő tevékenységéért a kamarai Mercur Díj elismeréseket Tolnay Lajosnak, a Mal Rt. elnökének, az MKIK korábbi elnökének, Szeri Istvánnak, a Tisza Volán vezérigazgatójának, a Csongrád megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökének. Mercur Díjat kapott Baldauf László, a CBA üzletlánc elnöke, aki helyett Lázár Vilmos elnökhelyettes vette át az elismerést.