A GVH vizsgálja a kereskedelmi láncok piaci erővel való visszaélését

MTI
2006.05.31. 14:49
A június 1-én hatályba lépő kereskedelmi törvény tiltja a jelentős piaci erővel való visszaélést, amit a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgál illetve szankcionál.

A Gazdasági Versenyhivatal alapvető feladat- és hatáskörét, valamint eljárásrendjét továbbra is a versenytörvény szabályozza, azonban a kereskedelmi törvény rendelkezései következtében e feladat- és hatáskör bővül - áll a GVH közleményében. A június 1-én hatályba lépő kereskedelmi törvény a nagyméretű -jelentős piaci, vevői erővel rendelkező - kereskedőknek a beszállítókkal szembeni viselkedését is szabályozza. Megtiltja a jelentős vevői erővel rendelkező kereskedők beszállítókkal szembeni visszaélését. A jelentős piaci erővel rendelkező kereskedők felett a felügyeletet a GVH látja el.

A törvény arra is kötelezi a jelentős vevői erővel rendelkező kereskedelmi vállalatokat, hogy alkossanak meg és alkalmazzanak olyan önszabályozó etikai kódexet, amely kiterjed a beszállítókkal való kapcsolataikban a tisztességes kereskedelmi gyakorlatok alkalmazására, valamint az abban foglaltak megsértése esetén alkalmazandó eljárásrendre. Ezt az etikai szabályzatot 2006. december 1-ig kell az érintett kereskedelmi vállalatoknak elkészíteniük, és a GVH-hoz jóváhagyásra benyújtaniuk.

A Gazdasági Versenyhivatal a honlapján szerdán nyilvánosságra hozta azt a bejelentési űrlapot, amelynek kitöltésével a kereskedelmi törvényben tiltott magatartások esetén eljárást lehet kezdeményezni. A GVH vizsgálatot indít az olyan esetekben is, amikor a tudomására kerülő tények alapján valószínűsíthető, hogy az adott magatartás a kereskedelmi törvény hatálya alá tartozó - és a hivatal által vizsgálandó - rendelkezéseket sértheti.