Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

1,9 százalékkal nőtt a GDP az EU-ban

MTI
2006.06.01. 12:24

Az euróövezeti országok hazai összterméke az első negyedévben átlagosan 0,6 százalékkal nőtt az előző negyedévihez képest, és 1,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, közölték az EU statisztikai hivatalában csütörtökön, második becslésként. Az első becslés is 0,6 százalékos volt az előző negyedhez képest, de 2,0 százalékos a tavalyi első negyedhez viszonyítva.

A lakossági fogyasztás az euróövezetben 0,7 százalékkal haladta meg az előző negyedévit, a tavalyi utolsó negyedévi 0,1 százalékos többlet után. Az egy évvel korábbihoz hasonlítva a többlet 1,7 százalékra nőtt az előző negyedévi 1,0 százalékról.

A beruházások negyedévről negyedévre 0,3 százalékkal nőttek a tavalyi utolsó negyedévi 0,2 százalék után. Éves összehasonlításban az ütem nem változott, a tavalyi utolsó negyedévi 2,9 százalékos ütemmel azonos maradt.

A külkereskedelem hatása továbbra is negatív: az euróövezet első negyedévi exportja 8,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az első negyedévi 4,8 százalékos többlet után, de az import 9,0 százalékkal gyarapodott, az első negyedévi 5,3 százalékos többlet után.

Az egész EU-ban az első negyedévben átlagosan 0,7 százalékos volt a GDP-növekedés az előző negyedhez képest, és a GDP 2,2 százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi első negyedben. Magyarországon 1,0 százalékos negyedévi és 4,3 százalékos éves összehasonlítású növekedést tart nyilván az EU statisztikai hivatala az első negyedévről.

Az Európai Bizottság a tavaszi előrejelzésében 2,1 százalékos GDP-növekedést valószínűsített az euróövezetnek 2006-ra, és 1,8 százalékosat jövőre. Az előző, őszi előrejelzés 1,9 százalékra, illetve 2,1 százalékra szólt.

Az Európai Bizottság az idei második negyedévre 0,5-0,9 százalékos többletet jósol az előző negyedhez képest, és ugyanezt várja a harmadik negyedévben is, ezt szintén csütörtökön javították a korábbi előrejelzéshez képest.