Muszáj lesz emelni a nyugdíjkorhatárt

MTI
2006.06.01. 12:24

A nyugdíjrendszerről rendezett csütörtöki konferencia előadói egyetértettek abban, hogy a jelenlegi állami, felosztó-kiróvó nyugdíjpillér fenntarthatatlan helyzetbe került, és valamennyien hasonló megoldásokat, a nyugdíjkorhatár emelését és a svájci típusú indexálás megszüntetését javasolták.

Lengyel László, a Pénzügykutató Rt. vezetője szerint a rendszer hamarosan összeomolhat, amikor 2010 után nyugdíjba vonulnak a Ratkó-korszakban születettek. Hozzátette, hogy az idén lehetőség nyílik a nyugdíjreform második lépcsőjének megvalósítására a Bokros Lajos volt pénzügyminiszter nevéhez köthető első reformot követően. Hangsúlyozta, hogy a ciklus ideje alatt sem járulékcsökkentésre, sem 14-15. havi nyugdíjra nem tehet ígéretet a kormány.

Hamecz István, az MNB ügyvezető igazgatója a jövőt illetően aggasztónak nevezte a magánnyugdíjpénztárak alacsony hozamteljesítményét. A lehetséges megoldások között említette a korhatáremelés mellett az árindexálásra történő áttérést, a 2007-2009 közötti időszakra megígért járulékcsökkentés visszavonását és a járulékarányosítást.

Bokros Lajos a korábban elhangzott javaslatokkal egyetértve hangsúlyozta, hogy az első pillért illetően is paradigmaváltásra van szükség: meg kell teremteni az egyéni számlás állami nyugdíjat esetleg részleges tőkefedezettel. Hozzátette: a múltban született felelőtlen ígéreteket vissza kell vonni. Ide sorolta a 13. havi nyugdíjat is.