Sok a szabálytalanság az autópályák építésénél

MTI
2006.06.01. 17:07

Sok a szabálytalanság az autópályák építésénél, ezért a visszásságok felszámolására törvénymódosító javaslatot készül benyújtani az új kormánynak az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség - közölte egy csütörtökön, Dömsödön tartott sajtótájékoztatón az intézmény elnöke az MTI-vel.

Papp István elmondta, hogy az elmúlt napokban valamennyi készülő autópályán ellenőrzéseket tartottak, s ennek során a kontroll alá vont mintegy ezer dolgozó 80 százalékánál különféle munkavédelmi, munkabiztonsági hiányosságot tapasztaltak, 60 százalékuk pedig bejelentés nélkül dolgozott.

A munkások közül 55 olyan kétkezi dolgozó akadt fenn a szűrőn, akik külföldi - román és ukrán - állampolgárok, és nincs munkavállalási engedélyük. Az ő esetükben a szabály szerint a minimálbér 8 szorosát kell bírságként megfizetni a munkaadóknak, ami fejenként számolva 500 ezer forint büntetést jelent - tette hozzá.

A magyar munkásokat feketén, vagy szabálytalanul dolgoztató munkaadók részére 30 ezertől 10 millió forint bírság szabható ki, a következő napokban hozza meg az erről szóló döntéseket, a mérlegelés után a főfelügyelőség. Annyit már most meg lehet állapítani, hogy a jelenlegi gyakorlat szerint az autópályát építő fővállalkozó gyakran egy alvállalkozói láncot épít ki, mindig tovább és tovább adva az elvégzendő feladatot és a lánc végén található alvállalkozó végezteti el feketén az adott munkát - hívta fel rá a figyelmet a főfelügyelő. Ily módon a fővállalkozó "tiszta marad", mentesül a felelőség alól, aminek azért is jelentősége van, mert ellenkező esetben a továbbiakban elesne a közbeszerzési pályázaton indulás lehetőségétől.

Éppen e káros gyakorlat megszüntetésére a főfelügyelőség módosító törvényjavaslata szerint a fővállalkozónak viselnie kell az általa megbízott alvállalkozó által elkövetett szabálytalanságok jogi következményeit - húzta alá Papp István.