Nőhet a biztosítók profitja

MTI
2006.06.01. 17:07

A biztosítótársaságok adózás előtti nyeresége a tavalyi 63 milliárd forintról az idén 70-80 milliárd forintra is emelkedhet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szerint. A PSZÁF első negyedévi gyorsjelentése szerint a biztosítási szektorban a szerződések száma 2006 első negyedévében tovább csökkent, miközben az időarányos díjbevétel nőtt.

A biztosítók összesített eredménye az ellentétes tendenciák ellenére emelkedett. A társaságok a felügyelet - részben becsült - adatai alapján az első negyedévben 20 milliárd forint körüli adózás előtti profitot értek el.

Az összes díjbevétel az első negyedévben az előző év hasonló időszakához viszonyítva 16 százalékkal bővült, ezen belül az életbiztosításoké 34, a nem életbiztosításoké 4,75 százalékkal.

A fő hajtóerőt továbbra is a unit linked biztosítások 77 százalékos éves növekedése jelentette. A unit linked alapok kínálati választéka bővült: megjelentek a távol-keleti papírokba fektető alapok és az összetett termékeket értékesítő úgynevezett strukturált alapok.