Visszaminősítették az osztrák Erstét

MTI
2006.06.01. 17:13

Visszaminősítette csütörtökön az osztrák Erste Bank pénzügyierő-osztályzatát a romániai akvizíció miatt a Moody's Investors Service, amely ugyanakkor az Erste közép-európai, köztük magyarországi érdekeltségeit megerősítette.

A nemzetközi hitelminősítő csütörtöki londoni bejelentése szerint az Erste pénzügyierő-osztályzata az eddigi "B mínusz"-ról "C plusz"-ra csökken. Ebben az adott osztályzati kategóriában ez még mindig magasan elsőrendű besorolás, vagyis távolról sem azonos a szuverén és nem banki kereskedelmi adósság-kibocsátók adóskockázatának igen rossz, csődközeli "C" besorolásával. A banki pénzügyierő-osztályzati kategóriában még a "D" sáv is viszonylag jó osztályzat.

A Moody's a csütörtöki londoni közlemény szerint a pénzügyierő-osztályzat rontásával egy időben megerősítette az osztrák bank "A1/Prime-1" elsőrendű hosszú és rövid távú kockázati besorolását, és megerősítette az Erste csehországi, szlovákiai és magyarországi érdekeltségeinek - Ceská Sporitelna, Slovenská Sporitelna, Erste Bank Hungary - egyöntetűen "A2/Prime-1" hosszú, illetve rövid távú bankbetéti kockázati besorolásait is.

Az Erste pénzügyierő-osztályzatát a hitelminősítő a londoni indoklás szerint annak nyomán rontotta, hogy a besorolást már fél éve negatív kilátású figyelőlistára vette, a legnagyobb román bank, a Banca Comerciala Romana S.A. (BCR) 61,9 százalékának 3,75 milliárd eurós akvizíciója miatt.