Kevesebb munkanélküli

MTI
2006.06.02. 09:19
Májusban ismét csökkent a regisztrált álláskeresők száma, a hónap végén csaknem 24.000-el voltak kevesebben a nyilvántartásban, mint április végén. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők száma így május végén 368.364 volt. Az egy évvel korábbi adathoz képest is jelentős a csökkenés, több mint 30.900.

A nyilvántartásba belépők száma májusban mintegy 5.000-el csökkent az előző hónaphoz, és több mint 15.000-rel az egy évvel korábbiakhoz képest. Eredményként könyvelhető el, hogy a legalább egy éve nyilvántartott álláskeresők száma is csökkent májusban csaknem 2.000-el. Az egy évvel korábbi mértékhez képest ez a csökkenés több mint 500.

A regisztráltak száma valamennyi megyében csökkent, az egy hónappal és az egy évvel korábbi mértékkel összehasonlítva egyaránt. Az előző hónaphoz képest néhány 10 százalék körüli csökkenést kivéve jellemzően 5 százalék körül alakult a mérséklődés. Az egy évvel korábbi értékkel összehasonlítva viszont több megyében 16 százaléknál is több volt a regisztráltak számának mérséklődése. Ezek Csongrád-, Komárom-Esztergom-, Vas megye.

Az egyes térségekben továbbra is jelentősek a különbségek az elhelyezkedési lehetőségekben. Budapesten például a regisztrált álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 2,5 százalék volt májusban, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 17,4 százalék. Továbbra is igen magas, 16,6 százalékos ez a ráta Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, 14,8 százalékos Nógrád megyében. Viszonylag alacsony 4 százalék alatti a ráta Pest megyében, illetve 4,5 százalék Győr-Moson-Sopron megyében. A számításhoz használt gazdaságilag aktív szám a KSH múlt év januárjára vonatkozó adata. A gazdaságilag aktív népességet a foglalkoztatottak és az álláskeresők jelentik. Szezonális okok miatt általában a tavaszi hónapoktól csökken jelentősen a regisztráltak száma. Az idén például januárban és februárban 25.000 illetve 8.000 volt a regisztráltak létszámának bővülése. Az egy évvel azelőtti mértékhez viszonyítva is csak szinten tartásról, valamint 6.000-es bővülésről lehetett beszámolni.  • Hírek
  • Személyi kölcsön