Új tagok kerülhetnek az OPEC-be

MTI
2006.06.06. 17:04

Az OPEC-tag Nigéria, a legnagyobb afrikai olajtermelő szakminisztere tárgyalásokat folytatott szudáni kollégájával, miután az olajexportálók szervezete egy héttel ezelőtt meghívta Szudánt a szervezetbe. Utóbbi állam megfigyelői státusszal már rendelkezik az OPEC-ben, miként a nála jelentősebb afrikai olajtermelő Angola is.

Angola jelenleg napi 1,25 millió hordó nyersolajat termel ki, de ezt a mennyiséget "rövid időn belül" mintegy 30 százalékkal szeretné növelni. Szudán napi olajtermelése 360 ezer hordó, ha már most tagjai lennének az OPEC-nek, akkor a kartell részaránya a világ olajellátásában 41 százalékról 43 százalékra növekedne. A teljes világtermelésben részesedése 1974-ben volt a legnagyobb, 55 százalékos.

Nigéria támogatja az afrikai megfigyelők csatlakozását, s ha ez bekövetkezne, akkor 30 éves szünet után bővülne az exportálók csoportja új tagokkal. Az OPEC 1992-ben kénytelen volt megválni egyik tagországától, Ecuadortól, amely kilépett, de most visszatérését fontolgatja, miután számos arab tagország javasolta neki. Mi több, Bolivia nemrég megválasztott elnöke, Evo Morales is értésre adta, hogy országa belépne a kartellbe, nem utolsó sorban a nagy latin-amerikai termelő tagország, Venezuela tanácsára.