Felminősíthetik Romániát

MTI
2006.06.07. 16:15

Felminősítést valószínűsítő vizsgálat alá vette Románia egyelőre spekulatív szintű szuverén adósosztályzatát szerdán a Moody's Investors Service; felminősítés esetén a román adósság átkerülne a befektetésre ajánlott kategóriába.

A nemzetközi hitelminősítő szerdai londoni közleménye szerint a felminősítési vizsgálat a hosszú futamú "Ba1" és a rövid lejáratú "Not Prime" bel- és devizaadósi osztályzatokra érvényes. Felminősítés esetén Románia átkerülne a "Baa" sáv alapfokára, "Baa3"-as osztályzattal, amely a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban megszorításokkal már gyenge befektetői szintet jelent (más hitelminősítők metodikájában "BBB mínusz"-nak felel meg).

A Moody's a "Ba2/Not Prime" devizabankbetéti osztályzatokat, valamint az "A2" devizabesorolási országplafont is felminősítési vizsgálat alá vette.

Az indoklás szerint Románia jó ütemben halad előre az összes fontos területen, aminek eredményeként adóskockázata olyan szintre csökkent, hogy az ország immár "erős jelölt" a befektetési osztályzatra.