Kamatot emelt az EKB

MTI
2006.06.08. 14:11

Az Európai Központi Bank csütörtöki kihelyezett, madridi kamatértekezletén a piaci várakozásnak nagyrészt megfelelően negyed százalékponttal 2,75 százalékra emelte az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát. Előzőleg számos elemző hajlott akár fél százalékpontos emelésre is, a vártnál jobban erősödő inflációs kockázat miatt.

Az EKB előzőleg legutóbb március elején szigorított, szintén negyed százalékponttal 2,50 százalékra. Előtte az utolsó emelés ugyancsak negyed ponttal decemberben volt. Az emeléseket a gazdasági növekedés javulásával, a hitelezés bővülésével és az inflációs nyomással indokolták. Decemberig a kamat a 2003. júniusi utolsó csökkentés óta változatlan volt, rekord alacsony 2,00 százalékon.

Az OECD 2007 végére 3,75 százalékos EKB-alapkamat-várakozást tart érvényben.

Előzőleg, szintén csütörtökön, a brit központi bank, a Bank of England változatlanul 4,50 százalékon hagyta irányadó kamatát, a kéthetes repót.

Az amerikai Fed utoljára május 10-én emelte irányadó napikamat-célját, negyed százalékponttal 5,00 százalékra. A Fed a 2004 júniusában kezdte azóta szakadatlan szigorítássorozatát, az utolsó, 2003. júniusi negyedpontos csökkentéssel beállított, rekord alacsony 1,00 százalékról indulva. A Fed vezetőinek nyilatkozatai nyomán a piacon általános a meggyőződés, hogy a Fed a legközelebbi, június végi értekezletén is folytatja a szigorítást, további negyed ponttal.