Emőke
-4 °C
9 °C

BAA: a Goldman Sachs kiszállt

MTI
2006.06.08. 16:32

Kiszállt a brit BAA repülőtér-üzemeltetőért folyó átvételi versenyből csütörtökön a Goldman Sachs befektetési csoport, a fő vevőjelölt, a spanyol Ferrovial infrastrukturális és építőipari csoport ugyanakkor közölte, hogy már csaknem 30 százalékos részesedést vásárolt fel a Budapest Airportot birtokló brit cégben.

A hét elején a BAA igazgatósága a Ferrovial konzorciumának meredeken megemelt, korábban négyszer elvetett átvételi ajánlatát javasolta elfogadásra a részvényeseknek, jóllehet a másik kérő, a Goldman Sachs befektetési bank árajánlata összességében magasabb volt, és ez a cég jelezte, hogy még mérlegeli lehetőségeit.

A Goldman Sachs azonban csütörtökön, a Londoni Értéktőzsdén közzétett közleményében tudatta, hogy a BAA vezetésével folytatott tárgyalásait befejezte, és ennek megfelelően az általa vezetett átvételi konzorcium nem fog újabb ajánlattal előállni a BAA-re.

A piac a GS közleményéig még nem tartotta lefutottnak a versenyt, és arra számított, hogy a befektetési ház a június 16-áig számára még nyitott határidőn belül visszatér egy feljavított ajánlattal.

A Ferrovial azonban ezt csütörtökre gyakorlatilag lehetetlenné tette, miután - szintén a londoni tőzsdén - bejelentette: aznap 140 millió BAA-részvényt vásárolt a piacon; ez a BAA kint lévő részvénytőke-állományának 12,9 százaléka. A hét elején végrehajtott hasonló vásárlással együtt a Ferrovial-konzorcium kezén immár 28,7 százaléknyi BAA-részesedés van, áll a spanyol cég csütörtöki londoni bejelentésében.