Egy éves a Sikeres Magyarországért hitelprogram

MTI
2006.06.12. 13:01
A Sikeres Magyarországért hitelprogram meghirdetése óta 3400 vállalkozás és önkormányzat részére már több mint 214 milliárd forint hitel került jóváhagyásra, és ez év december 31-ig további csaknem 331 milliárd forint szabad fejlesztési hitellehetőség áll a vállalkozások és önkormányzatok rendelkezésére - közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hétfőn.

Az MFB a program keretében 545 milliárd forint keretösszegű hitellehetőséggel támogatja a gazdaságfejlesztési célok megvalósulását.

A 2006. június 1-i adatok alapján a program keretében 2.760 hitelkérelmet nyújtottak be csaknem 180 milliárd forint összegben, s már 2.569 kérelem került jóváhagyásra több mint 140 milliárd forint értékben. Az átlagos hitelnagyság 55 millió forint, ami azt jelzi, hogy a hitelprogram keretében a kis- és középvállalkozások döntően a technológiai fejlesztéshez és a versenyképességhez szükséges beruházások finanszírozására igényelték a kedvezményes forrást. A legnagyobb részt - mintegy 60 százalékot - a technológia korszerűsítése és a termelő infrastruktúra fejlesztése érdekében felvett hitelek teszik ki.

Az agrárfejlesztési hiteleknél - az eredeti elképzelésekkel szemben - a hitel önrészénél az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP), valamint a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (NVT) támogatásait nem lehetett figyelembe venni, és ez a korlátozás alapvetően befolyásolta a program eddigi teljesítményét. Emellett az agrárágazat eladósodottsága és a szigorú - az EU előírások alapján kialakított - feltételrendszer is korlátozta e hitelprogram dinamikus növekedését. A 2006. június 1-i adatok szerint a teljes keretösszeg közel negyede, mintegy 10 milliárd forint került jóváhagyásra.

Az önkormányzati hitelprogram az MFB Rt. legdinamikusabban fejlődő konstrukciója a "Sikeres Magyarországért" Hitelprogramon belül. A másfél évvel ezelőtti indítása óta több mint 64 milliárd forint került jóváhagyásra; ez magába foglalja a Panel Plusz Hitelprogram keretében folyósított összeget is.

A gyors felfutás miatt az induló 60 milliárd forintos keretösszeget meg kellett emelni. A nagy kihasználtság részben annak köszönhető, hogy a program célrendszere folyamatosan bővül, és a feltételek módosítása követi a piaci igényeket.

Egy évvel ezelőtt hirdette meg a MFB a "Sikeres Magyarországért" hitelprogramot. Ennek keretében a bank több mint ötvenféle beruházási célra ad kedvezményes, 2,5-6,8 százalékos kamatozású és hosszú, 7-20 éves lejáratú fejlesztési hitelt a mikro-, kis- és középvállalkozóknak, valamint az önkormányzatoknak. A 42 hitelintézet közvetítésével, refinanszírozásban nyújtott hitelek az ország háromezer pontján igényelhetők.