Részvényeket bocsát ki a Rosneft

MTI
2006.06.12. 13:29
A Rosneft orosz állami olajipari vállalat hétfőn hivatalosan is bejelentette, hogy nyilvános részvénykibocsátást kíván végrehajtani a moszkvai MICEX és RTS tőzsdén, s globális letéti jegyeket (GDR) forgalmazni a londoni tőzsdén.

A cég moszkvai közleménye szerint a nyilvános kibocsátás részint meglévő részvények forgalmazását foglalja magába (részvények és GDR-ek formájában) a Rosneft anyacége, a Rosneftegaz részéről, részint pedig tőkeemelést a Rosneft részéről.

A Rosneftegaz állami holding tavaly 7,5 milliárd dollárnyi kölcsönt vett fel nyugati nagybankoktól, amit a Gazprom monopólium 10,74 százalékos pakettjének megvásárlására fordított, 50 százalék fölé növelve benne a kormánytulajdont. A Kreml szándéka az, hogy a Rosneft-részvények értékesítéséből még ez év vége előtt kifizesse a hiteltartozást.

A Rosneft közölte, hogy az (alaptőkéjének 49 százalékával garantált) Rosneftegaz-kölcsönt nyújtó négy bank, az ABN AMRO Rothschild, a Dresdner Kleinwort Wasserstein, a JP Morgan és a Morgan Stanley kapott megbízást a kibocsátás globális koordinálására. Az oroszországi kibocsátást a Sberbank koordinálja.

A Rosneft közleménye szerint magánszemélyek június 26. és július 10. között iratkozhatnak fel részvényvásárlásra a Sberbank és egyes társszervezők, köztük a Gazprombank fiókjaiban. Piaci elemzők feltételezték, hogy a Kreml a Nyolcak (G8: a hét vezető ipari demokrácia és Oroszország) július közepén Szentpéterváron esedékes csúcstalálkozójának küszöbére időzíti a nyilvános kibocsátás kezdetét.

Megfigyelők szerint a kibocsátással a Kreml szalonképessé igyekszik tenni a Rosneftet, amelynek imázsát megtépázta az egykori orosz piacvezető YUKOS politikai hátterű tönkretételében játszott dicstelen szerepe. A 30 milliárd dolláros adóhátralékkal sújtott YUKOS egykori főegységét, a Yuganskot ugyanis a Rosneft szerezte meg egy 2004. végi kétes kényszerárverés után. Egyúttal a Rosneft tekinthető a YUKOS elleni csődeljárás kezdeményezőjének is, amit a moszkvai döntőbíróság június 27-én indíthat be.

Bankforrások szerint a Rosneft 13 milliárd dollárnyi forráshoz kíván jutni a kibocsátás révén.