Egyre többen fizetnek elő széles sávra

MTI
2006.06.12. 15:23
Nőtt a gyors internetezést lehetővé tevő szélessávú előfizetők tábora márciusban, miközben a bekapcsolt vezetékes vonalak száma enyhén csökkent - közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság hétfőn. A közlemény szerint az ADSL-hozzáférések száma márciusban 14 ezerrel, az első negyedévben közel 43 ezerrel nőtt, s a hónap végén meghaladta a 455 ezret.

Az öt egykori monopol szolgáltató, az Emitel, a Hungarotel, az Invitel, a Magyar Telekom, és a Monortel mellett a vezető alternatív szolgáltatók - a PanTel, a Tele2, a GTS Datanet, az eTel - és a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok, az UPC, a T-Kábel, a Fibernet, az EMKTV adatközlésére épülő jelentés szerint a háztartások telefonellátottságának aránya a február végi 68,07 százalék után március végén 67,88 százalék volt.

A kezdeményezett hívások időtartama márciusban 827,5 millió perc volt, ami a februári értéket 7,05 százalékkal haladja meg, elsősorban szezonális okok miatt. Az NHH adatai szerint az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama a februári 225 percről 241,3 percre emelkedett márciusban, miközben a kezdeményezett hívások átlagos időtartama 3,41 percről 3,35 percre csökkent.

A februári 12,03 százalék után márciusban a kezdeményezett hívások 12,37 százalékánál vették igénybe a felhasználók a közvetítőválasztást, és összesen 102 millió percet telefonáltak ezen a módon. A közvetítőválasztás növekvő aránya ellenére a szolgáltatást a hónap során legalább egy alkalommal igénybe vevők száma 1 százalékkal 849 ezerre csökkent márciusban.

Az NHH adatai alapján márciusban az előfizetők 3.752 földrajzi számot hordoztak, így a hónap végére a 2004 januárja óta összesen hordozott vezetékes számok száma 138.731-re nőtt. Az idei év első negyedévében az előfizetők összesen 14.806 vezetékes számot hordoztak.

Az NHH korábban közölte: a hírközlés technológiai fejlődése miatt megújította vezetékes gyorsjelentését, s így például az idén már figyelembe vette a vezető alternatív szolgáltatók, a PanTel, a Tele2, a GTS Datanet, az eTel, valamint a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok, így az UPC, a T-Kábel, a Fibernet és az EMKTV adatait is. Korábban a jelentés az öt egykori monopol szolgáltató, az Emitel, a Hungarotel, a Magyar Telekom, a Monortel és az Invitel adataira épült, ezért a mostani adatok a tavalyiakkal nem vethetők össze.  • Hírek
  • Személyi kölcsön