Japánok is árulnak gyógyszert Magyarországon

MTI
2006.06.12. 16:06
A japán Astellas Pharma Ltd. gyógyszergyár leányvállalatot alapított Magyarországon - jelentették be a társaság vezetői hétfői budapesti sajtótájékoztatójukon.

Yashuo Ishii, az anyavállalat elnök-vezérigazgatója stratégiai fontosságúnak nevezte a vállalatalapítást, mert szavai szerint a magyarországi gyógyszerpiacon az elkövetkező öt évben is dinamikus növekedés várható, és ezzel együtt nőhet saját vállalatuk is.

Markovich György, az Astellas Pharma Kft. igazgatója az MTI-nek elmondta: a cég Magyarországon az áprilisban indult 2006-os pénzügyi évben 3,4-4 milliárd forintos forgalommal számol. Tervük, hogy a következő három-négy évben a magyarországi gyógyszergyártó piacon 1 százalékot meghaladó részesedést érjenek el, ami mintegy 5 milliárd forintos forgalmat jelent.

A magyarországi leányvállalat, amely ténylegesen április 1-jén kezdte meg működését, mintegy 40 alkalmazottat foglalkoztat, és az anyavállalat gyógyszereit forgalmazza. Az Astellas elsősorban urológiai, transzplantációs és bőrgyógyászati termékeket gyárt.

Az Astellas 2005-ben jött létre a japán Fujisawa és a Yamanouchi egyesülésével. Mindkét cég jelen volt Magyarországon is a termékeivel. Az egyesüléssel Japán harmadik legnagyobb gyógyszergyártó vállalata jött létre, amelynek tavalyi forgalma hatmilliárd euró volt.

A társaságnak Európában a magyarországival együtt 19 leányvállalata, továbbá hat gyártóüzeme és két kutatás-fejlesztési központja van. Európai forgalma 2005-ben 1,1 milliárd euró volt, amelyet 1,5 milliárdra szeretnének növelni.

Az anyavállalat vezetője a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy Magyarországon nem terveznek gyártó-, illetve K+F üzemet létrehozni, mert a meglévő kapacitásaik elegendőek, ám a klinikai kutatásban való együttműködésben érdekeltek Magyarországon is.