A kiigazítás ronthatja a bankok jövedelmezőségét

MTI
2006.06.12. 16:30
Az FHB Jelzálogbank még vizsgálja, milyen belső intézkedésekre van szükség a szombaton bejelentett intézkedések miatt várható banki többletköltségek ellensúlyozására - nyilatkozta Gyuris Dániel vezérigazgató, aki úgy véli, piaci oldalon, vagyis az árak és a marzsok tekintetében kisebbek a lehetőségek.

A vezérigazgató elmondta: a bank az eddigi adatok alapján volumenben és eredményben is hozni tudja majd éves tervét, ezt alátámasztják majd a féléves gyorsjelentés adatai is - tette hozzá.

A szombaton bejelentett egyensúlyjavító kormányzati csomag intézkedései közül a pénzügyi intézmények különadójának fennmaradása, a szolidaritási adó bevezetése, az általános forgalmi adó (áfa) középső kulcsának emelése ronthatja a bankok jövedelmezőségét. A lakáshitelek adókedvezményeinek megszüntetése a 2006 után igényelt hitelek esetében, az ingatlanadó bevezetése és a reáljövedelmek csökkenése a hitelkereslet mérséklődésén keresztül ugyancsak érintheti a bankok jövedelmezőségét.

Gyuris Dániel szerint a kormányzati intézkedések következtében a rövid távú eladósodás torpanhat meg először, így például az áruhitelezés, ez azonban nem célszegmense az FHB-nak.

A vezérigazgató az ingatlanpiac leülésére nem számít. Úgy véli, főként azok halasztják majd el keresletüket, akik jövedelmükhöz képest csak nagyon "kifeszítetten" tudnának eladósodni. A befektetési célú ingatlanvásárlás ugyanakkor még növekedhet is, mindig megfigyelhető ugyanis az ingatlan felé való menekülés a készpénzes pozíciók, részvénybefektetések vonzerejének csökkenésekor.

Az univerzális bankcsoport kialakítása - erről az FHB februárban elfogadott új, 2006-2010-ig szóló középtávú stratégiájában döntött - a vezérigazgató szerint jótékony hatású lesz, mert növeli a díj- és jutalékbevételeket, ellensúlyozni tudja a tisztán hiteleknek való kitettséget.

Az FHB az új stratégia szerint a következő években nyit a teljes jelzálogpiac felé, a jelenleginél szélesebb körű - banki, ingatlan-, jelzálog- és tőkepiaci - szolgáltatásokat nyújtva. Ehhez bankcsoportot hoz létre, amely az anyabankon kívül öt leánycégből áll majd. Az FHB kereskedelmi bankja már zöld utat kapott a felügyelettől.