Az ÁPV Rt. megakadályozná az állami tulajdonú ingatlanok elbirtoklását

MTI
2006.06.12. 16:32
Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. (ÁPV) tárgyalni akar az állami tulajdonú ingatlanok elbirtoklásának megakadályozása érdekében - közölte az ÁPV Zrt. hétfőn közleményben.

Oravecz Péter, az ÁPV kommunikációs igazgatója az MTI-nek magyarázatként hozzáfűzte: az idén június 10-én járt le az a 15 éves időszak, amely után az állami tulajdonú ingatlan annak a vállalkozásnak, intézménynek a birtokába kerülhet, amelyik az elmúlt 15 évben bizonyíthatóan saját maga hasznára vette igénybe azt. Az ÁPV Zrt. megvizsgálta a körébe tartozó 2.500 ingatlant, és most azt tisztázza majd a jelenlegi használókkal, hogy jogszerűen elbirtokolhatják-e.

A rendszerváltoztatás után az Alkotmánybíróság kimondta az állami és a magántulajdon egyenjogúságát, aminek következtében az állami tulajdonban lévő ingatlanok is elbirtokolhatók.

A mostani eljárás az első lépcsője annak a folyamatnak, amelyben az ingatlanok tulajdonjogát tisztázzák - magyarázta Oravecz Péter. Hozzátette: a privatizációs szervezet megítélése szerint ez valamennyi piaci szereplő érdeke. Az ÁPV Zrt. írásban kereste meg a rendezetlen tulajdonú ingatlanok használóit a vitás helyzet tisztázására.

A tárgyalásokon arra törekszik a privatizációs szervezet, hogy valamennyi érintett fél számára feloldja az ingatlanok valós és az ingatlan-nyilvántartásban szereplő helyzete között mutatkozó ellentétet. Az ÁPV Zrt. kényszerintézkedést nem tervez, de kéri az érintettek együttműködését és türelmét a rendezéshez szükséges eljárások időigénye miatt.