Nem nőnek eléggé a bérek az EU-ban

MTI
2006.06.13. 15:26
A vállalati nyereségek és a részvényárfolyamok emelkedése ellenére a dolgozók fizetése csak lassan növekszik, stagnál, sőt, egyes esetekben csökken is, derült ki a Jobpilot & Monster európai álláskereső portáljának uniós szintű felméréséből.

A felmérésből kiderül, hogy az Európai Unió tagországaiban a foglalkoztatottak átlagosan 27 százalékának nem nőtt a fizetése az elmúlt két évben, 17 százaléka több mint egy éve kapott emelést, 18 százalék egy éven belül, és közben 18 százalékának csökkenést kellett elszenvednie. Az unió munkavállalóinak mindössze 20 százaléka kapott fizetésemelést az elmúlt fél évben.

Az Európai Unió tagországaiban az íreket érintette leginkább a fizetéscsökkenés, majd a lengyelek és a németek következnek: az írek 29 százaléka, a lengyelek 28 százaléka, a németek 29 százaléka mondta azt, hogy csökkent a fizetése.

Ausztriában az alkalmazottak 33 százalékának több mint két éve nem emelték a fizetését, 14 százaléknál csökkent a bér, Németországban pedig 36 százalék nem kapott fizetésemelést több mint két éve, ez az egész Európai Unióban a legnagyobb arány.  • Hírek
  • Támogatások